ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Τουλάχιστον 18.000 ανήλικοι μετανάστες εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη από το 2018

(AP Photo/Dario Lopez-Mills, File)

Τουλάχιστον 18.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες εξαφανίστηκαν μετά την άφιξή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Μια έρευνα της Guardian και της διασυνοριακής ομάδας δημοσιογραφίας Lost in Europe διαπίστωσε ότι 18.292 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2020 - αριθμός που ισοδυναμεί με σχεδόν 17 παιδιά την ημέρα.

Μόνο το 2020, 5.768 παιδιά εξαφανίστηκαν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ήρθαν στην Ευρώπη από το Μαρόκο, αλλά η Αλγερία, η Ερυθραία, η Γουινέα και το Αφγανιστάν ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων χωρών καταγωγής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 90% ήταν αγόρια και περίπου ένα στα έξι ήταν νεότερα από 15.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για τους αγνοούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους και από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και από τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες ήταν συχνά ασυνεπείς ή ελλιπείς, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αγνοουμένων παιδιών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία παρείχαν στοιχεία μόνο μέχρι το τέλος του 2019. Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρείχαν καθόλου στοιχεία για τα ασυνόδευτα εξαφανισμένα παιδιά.

Τα πορίσματα της έρευνας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το βαθμό που οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση ή πρόθυμες να προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.

Η Φεντερίκα Τοσκάνο, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης και μετανάστευσης στο Missing Children Europe, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνδέει οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ότι τα δεδομένα ήταν «εξαιρετικά σημαντικά» για την κατανόηση της κλίμακας του προβλήματος στην Ευρώπη. «Ο υψηλός αριθμός αγνοουμένων παιδιών είναι ένα σύμπτωμα ενός συστήματος προστασίας των παιδιών που δεν λειτουργεί», είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά ήταν μεταξύ των μεταναστών που είναι πιο ευάλωτοι στη βία, την εκμετάλλευση και την εμπορία. «Οι εγκληματικές οργανώσεις στοχεύουν όλο και περισσότερο ανήλικους μετανάστες», δήλωσε η Τοσκάνο, «ειδικά ασυνόδευτα παιδιά και πολλά από αυτά γίνονται θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής επαιτείας και διακίνησης».

Τον Μάρτιο του 2019, η Guardian και η Lost in Europe διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 60 παιδιά με καταγωγή από το Βιετνάμ είχαν εξαφανιστεί από ολλανδικά καταφύγια. Οι ολλανδικές αρχές υποψιάστηκαν ότι είχαν διακινηθεί στη Βρετανία για να εργαστούν σε εκμεταλλεύσεις κάνναβης και σε κέντρα περιποίησης νυχιών.

Ο Χέρμαν Μπολάρ, Ολλανδός εισηγητής για την εμπορία ανθρώπων, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του γιατί χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά τα παιδιά», είπε. «Αξίζουν την προστασία μας».

Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες που ερευνήθηκαν έχουν εφαρμόσει λεπτομερείς διαδικασίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων, αυτές δεν λειτουργούν πάντοτε καλά στην πράξη, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν την αποτυχία παρακολούθησης όταν τα παιδιά δηλώνονται ως αγνοούμενα και την ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των αρχών ασύλου ή προστασίας των παιδιών.

«Πολύ λίγα καταγράφονται σε ένα αρχείο ενός ανήλικου μετανάστη που αγνοείται», δήλωσε η Τοσκάνο, «και πολύ συχνά θεωρείται ότι ένα παιδί μετανάστης είναι κάπου ασφαλές σε άλλη χώρα, αν και η διασυνοριακή συνεργασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πρακτικά ανύπαρκτη».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά εξαφανίζονται, είπε, όπως «οι χρονοβόρες και επαχθείς διαδικασίες για την απόκτηση διεθνούς προστασίας ή την επανένωση με την οικογένειά τους». Πολλοί κρατήθηκαν επίσης σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, συχνά χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι υπάρχει «βαθιά ανησυχία για τα παιδιά που εξαφανίζονται», προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει «να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν και να ανταποκριθούν στις εξαφανίσεις ανήλικων μεταναστών… βελτιώνοντας τη συλλογή δεδομένων και τη διασυνοριακή συνεργασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης