ΚΟΣΜΟΣ

Αχιβάδες-γίγας αξίας σχεδόν 25 εκατ. δολαρίων κατέσχεσαν οι Αρχές των Φιλιππίνων

Αχιβάδες-γίγας αξίας σχεδόν 25 εκατ. δολαρίων κατέσχεσαν οι Αρχές των Φιλιππίνων
CNNi

Περισσότερους από 150 τόνους γιγαντιαίων αχιβάδων που είχαν συλλεχθεί παράνομα, κατάσχεσαν οι αρχές των Φιλιππίνων την προηγούμενη Παρασκευή, 16 Απριλίου, αξίας σχεδόν 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης, η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων βρήκε τις γιγάντιες αχιβάδες, γνωστές ως «τακλόμπο», στις ακτές του νησιού Sitio Green, στη δυτική επαρχία Παλαουάν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση παράνομων γιγαντιαίων αχιβάδων στην περιοχή, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής, Τζενίτο Μπασίλιο. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους για παραβίαση του νόμου της χώρας για τη Διατήρηση και Προστασία των Πόρων Άγριας Ζωής.

Το άρθρο 27 του νόμου αναφέρει ότι απαγορεύεται η σκόπιμη εκμετάλλευση της άγριας ζωής και των οικότοπών τους για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου άγριων ζώων ή για σκοπούς συλλογής. Η θανάτωση απειλούμενων ειδών τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών ή πρόστιμο 410 δολαρίων.

Το Συμβούλιο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (PCSD) της Παλαουάν το οποίο επίσης συμμετείχε στην επιχείρηση μαζί με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι ανέκρινε ένα μέλος της ομάδας που έκλεψε τις αχιβάδες, την Ροσαλί Τεκίλο.

«Μάθαμε από τη συζήτησή μας με την Τεκίλο, ότι αυτή και η ομάδα της ασχολούνται με τη συλλογή και κατοχή γιγαντιαίων αχιβάδων για εμπορικούς σκοπούς χωρίς καμία νομική άδεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το συμβούλιο.

Η Τεκίλο ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια από το γραφείο του Προέδρου των Φιλιππίνων και το Γραφείο Αλιείας και Υδρόβιων Πόρων (BFAR) για τη συλλογή των αχιβάδων, ωστόσο δεν είχε έγγραφα για να το αποδείξει.

Μέχρι στιγμής το γραφείο του Προέδρου Rodrigo Duterte, το BFAR και το PCSD δεν έχουν σχολιάσει την ανακοίνωση.

«Μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων» διέδωσε την ψευδή φήμη ότι το PCSD και το BFAR επέτρεπαν τη συλλογή αχιβάδων, είχε δηλώσει το PCSD στις 13 Απριλίου.

Η Τεκίλο ισχυρίστηκε επίσης ότι η ομάδα είχε «άδεια κυνηγιού θησαυρού», η οποία όμως δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες αχιβάδες, σύμφωνα με το PCSD. Τα μαλάκια αυτά μπορούν να συλλεχθούν μόνο για ταξινομικούς σκοπούς και όχι για εμπόριο, πρόσθεσε.

Ο Τεοντόρο Χοσέ Μάττα, εκτελεστικός διευθυντής του PCSD, δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο ότι ο οργανισμός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του νόμου για την άγρια ​​ζωή στο Παλαουάν, «θα συνεχίσει να δεσμεύεται για την καταστολή του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων».

Σε ξεχωριστή δήλωση που επίσης δημοσιεύθηκε το προηγούμενο Σάββατο, το PCSD κάλεσε τους ντόπιους ψαράδες και τους πολίτες να απέχουν από τη συλλογή και την εμπορική εμπορία των αχιβάδων και άλλων απειλούμενων άγριων ζώων.

Αυτή η κατάσχεση είναι μια από τις πολλές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα με την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και άλλες ομάδες, το PCSD κατάσχεσε 324 τεμάχια τεράστιων οστράκων αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων στο νησί Johnson στις 3 Μαρτίου.

Οι γιγάντιες αχιβάδες βοηθούν στη διατήρηση της θαλάσσιας άγριας φύσης προστατεύοντας ορισμένα ζώα και σταματώντας την υπερβολική ανάπτυξη των φυκιών.

Philippine authorities seize fossilized giant clam shells worth $25 million, by Eoin McSweeney, CNN