Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ επιλέγει «πλευρά» για τον μακρύ δρόμο στη μάχη κατά της πανδημίας
Ανανεώθηκε:
Με την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας να προσομοιάζει με μαραθώνιο παρά με αγώνα ταχύτητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να μετατοπίζει το βλέμμα της από την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, στο μέλλον. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να επιλέξει με ποια εμβόλια θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια και σε ποια τεχνολογία θα επενδύσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται δηλώσεις της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, της νέας τεχνολογίας mRNA. Αυτές οι δόσεις προορίζονται για τα έτη 2022-23.
Επίσης, η Pfizer επιβεβαίωσε την εσπευσμένη παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος του χρόνου. Συνολικά 250 εκατομμύρια δόσεις Pfizer/BioNtech θα παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο φέτος.
Μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraΖeneca στην ΕΕ, την παγκόσμια ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου, αλλά και εκείνου της Johnson & Johnson, η ιταλική La Stampa γράφει ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με τις δύο συγκεκριμένες φαρμακευτικές μόλις λήξουν.
Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια της Covid-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna.
Η επιλογή της ΕΕ να στηριχτεί στο δίδυμο BioNTech/Pfizer απορρέει από τα προβλήματα πουν εμφάνισαν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson σε ό,τι αφορά τόσο τους χρόνους παραδόσεων όσο και τις παρενέργειες. Τελικά παρά τα αρχικά ερωτήματα, τα εμβόλια mRNA αποδείχτηκαν πιο αξιόπιστα από τα άλλα, πιστεύουν στην ΕΕ.
Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που η ΕΕ φαίνεται να επενδύει στην τεχνολογία mRNA είναι ότι με αυτήν μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα έκδοση εμβολίου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με εκείνα της «παραδοσιακής τεχνολογίας», κάτι που θα έχει εφαρμογή έναντι των μεταλλάξεων.
Η ΕΕ προσβλέπει στην επόμενη γενιά εμβολίων που ενδεχομένως θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια, και έτσι μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που βλέπει ως μια όλο και πιο αξιόπιστη επιλογή.
«Το μέλλον ανήκει σε εμβόλια mRNA», έγραψε ο Peter Liese, εκπρόσωπος υγείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι προφανώς πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Αλλά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις πιο γρήγορα και με πιο στοχευμένο τρόπο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν θα ανανεώσει συμβάσεις με άλλους παραγωγούς, επιβεβαιώνοντας κατ' ουσίαν το ρεπορτάζ της La Stampa.
Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπογράψουν πρόσθετες συμβάσεις με παραγωγούς όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι οι χώρες δεν πρέπει να βιαστούν να διαγράψουν άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα της Johnson & Johnson, που επέδειξε μεγάλη διάθεση συνεργασίας.
Η πορεία των εμβολιασμών
Το Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ο φόρος αίματος είναι έτσι κι αλλιώς βαρύς για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του Bloomberg, υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι που εμπνέουν ανησυχία. Ο πρώτος είναι ότι ο δείκτης της θνησιμότητας φαίνεται να «τρέχει» πιο γρήγορα. Από την έναρξη της πανδημίας, χρειάστηκαν 8,5 μήνες για να σημειωθούν ένα εκατομμύριο θάνατοι. Μετά από 3,5 μήνες φτάσαμε στα 2 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν 3 μήνες για να πάμε στα 3 εκατομμύρια.
Το χάσμα του εμβολιασμού
O δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι η καθυστέρηση στον εμβολιασμό και το μεγάλο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Παρότι ο ρυθμός του εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, οι προβολές εξακολουθούν να δείχνουν ότι θα χρειαστούμε χρόνια για να επιτευχθεί η παγκόσμια συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης), δηλαδή να εμβολιστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη.
Αυτή τη στιγμή το 40% τωνεμβολίων για τον κορωνοϊό έχει διοχετευτεί στις 27 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε τους δείκτες να βελτιώνονται σε χώρες που προχωράει ο εμβολιασμός, όπως οι ΗΠΑ, αλλά να χειροτερεύουν σε μια σειρά από άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βραζιλία του Μπολσονάρο.
Πολύ πίσω η ΕΕ
Οι στατιστικοί δείκτες που παρουσιάζει το Bloomberg, δεν αφήνουν αμφιβολία για το μέγεθος της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των εμβολίων. Η απλή παρουσίαση των στοιχείων είναι αποκαλυπτική.
-Το Ισραήλ είναι στο 56,9%
-Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο 44,1%
-Η Χιλή στο 33,8%.
-Οι ΗΠΑ στο 31,6%.
-Η Μεγάλη Βρετανία στο 31,1%
-Ο μέσος όρος της ΕΕ στο 12,1%
Η Ελλάδα με 11,4% είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ , αλλά τον υπερβαίνει σε όσους έχουν πάρει δύο δόσεις (7,2% έναντι 6,5%).