ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες «διεκδικούν» να φιλοξενήσουν σύνοδο κορυφής Μπάιντεν - Πούτιν

Άνγωστο εάν θα γίνει πραγματικότητα μία συνάντηση κορυφής Μπάιντεν - Πούτιν. Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κρεμλίνο το 2001 (AP Photo/ Ivan Sekretarev)

Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν μία σύνοδο κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία.

Μετά την Φινλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία έθεσαν «υποψηφιότητα» για τη φιλοξενία της συνόδου.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά αν υπάρξει πράγματι μια τέτοια συνάντηση» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο podcast «Πρωινή Ενημέρωση» που παρουσιάζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής σε τρίτη χώρα, κατά προτίμηση της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Κουρτς είπε ότι ο ρόλος του σε μια πιθανή συνάντηση δεν θα πρέπει να υπερτιμάται, καθώς δεν υποδύεται τον διαμεσολαβητή.

«Είχαμε πάντα παραδοσιακά καλή επαφή με την Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε ουδέτεροι και επομένως ίσως ένας ευπρόσδεκτος συνομιλητής για τη Ρωσία» τόνισε πάντως ο ίδιος.

Σύμφωνα με τουλάχιστον ένα δημοσίευμα, και η Ελβετία προτίθεται να φιλοξενήσει την προγραμματισμένη σύνοδο. Η εφημερίδα Tages-Anzeiger γράφει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι οι πρεσβείες στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα έχουν κάνει ήδη σχετικές επαφές.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βέρνη αρνήθηκε να σχολιάσει «για λόγους εμπιστευτικότητας», ωστόσο δήλωσε ότι η Ελβετία γενικώς χαίρεται να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες όταν κρίνεται χρήσιμο.

Μια θρυλική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 1985 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, και στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον νεοορισθέντα τότε γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται ένα σημείο καμπής στον Ψυχρό Πόλεμο.

Το εάν ο Πούτιν θα αποδεχτεί την πρόσκληση παραμένει ανοιχτό, καθώς μόλις λίγο μετά την πρόσκληση η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα προχωρώντας παράλληλα στην απέλαση διπλωματών, και η τελευταία αντέδρασε απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ως προς το Ουκρανικό ζήτημα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε κατά μίας κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία ήταν συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Επισημαίνεται ότι χθες, Παρασκευή, η Φινλανδία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η χώρα, που είχε φιλοξενήσει το 2018 τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «ενημέρωσε τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τη Μόσχα για την πρόθεσή της να οργανώσει» τη συνάντηση των δύο ηγετών, επεσήμανε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάουλι Νινίστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης