Γαλλία: Εγκρίθηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος Μακρόν για την «καθολική ασφάλεια»
Ανανεώθηκε:
Το «πράσινο φως» της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έλαβε ο αμφιλεγόμενος «νόμος καθολικής ασφάλειας» της κυβέρνησης Μακρόν που έχει πυροδοτήσει μπαράζ αντιδράσεων -περιλαμβανομένης ηχηρής καταδίκης εκ μέρους των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Αμνηστίας- υπό το φόβο περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και «κάλυψης» περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Βάσει του νόμου, καθίσταται ποινικό αδίκημα η δημοσιοποίηση φωτογραφίων ή βίντεο αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος με κακόβουλα κίνητρα, πράξη η οποία θα τιμωρείται έως και με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.
Το επίμαχο νομοθέτημα εγκρίθηκε με 75 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει ευρεία πλειοψηφία το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα σε λιγότερο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συγκριτικά με την εξέταση του προσχεδίου σε πρώτη ανάγνωση.
Η Γερουσία έχει ήδη δώσει την έγκρισή της.
Τα αριστερά αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Τροφοδοτώντας τις διαφωνίες και τις κατηγορίες γύρω από την αστυνομική βία, το άρθρο 24 του νομοσχεδίου συγκέντρωσε όλες τις επικρίσεις και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις το φθινόπωρο στη Γαλλία παρά την πανδημία.
Έχοντας προκαλέσει την αντίδραση της Αριστεράς, την καταγγελία του από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά υποστηριζόμενο ευρέως από τα αστυνομικά συνδικάτα, το άρθρο αυτό επιδιώκει να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης ενόσω επιχειρούν, ποινικοποιώντας την «κακόβουλη μετάδοση» εικόνων των αστυνομικών.
Μέσω της Γερουσίας, όπου η δεξιά έχει την πλειοψηφία, το άρθρο αναθεωρήθηκε προκειμένου να αφαιρεθεί αναφορά που θεωρήθηκε ότι έπληττε ευθέως την ελευθερία στην πληροφόρηση. Τώρα, αναφέρει πως καθίσταται ποινικό αδίκημα η κοινοποίηση φωτογραφίων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος «με προφανή πρόθεση βλάβης» στους ίδιους.
Η αμφισβήτηση στη Γαλλία του νόμου αυτού εκφράστηκε στον δρόμο, μερικές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκκλίσεις.