Μπέρναρντ Μάντοφ: Πέθανε στη φυλακή ο εγκέφαλος της επενδυτικής «απάτης του αιώνα»
Στις ομοσπονδιακές φυλακές της Βόρειας Καρολίνα άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Τετάρτη, στα 82 του χρόνια ο Μπέρναρντ Μάντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Μάντοφ είχε φυλακιστεί το 2009 κατόπιν ομολογίας ενοχής για την απάτη-μαμούθ με 37.000 θύματα, ανάμεσά τους θεσμικοί επενδυτές, οργανισμοί, μεγάλες τράπεζες και χιλιάδες ιδιώτες.
Ο δημιουργός της μεγαλύτερης απάτης υπό τη μορφή «πυραμίδας» (σύστημα Πόνζι) παγκοσμίως είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε 136 χώρες και σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών είχε «αφαιμάξει» 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για την «απάτη του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, ο Μάντοφ εξέτιε ποινή κάθειρξης 150 ετών, έχοντας καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος, οικονομική απάτη και ψευδορκία.
Ο θάνατός του, ο οποίος επήλθε από φυσικά αίτια, επιβεβαιώθηκε από το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ.
Ο Μπέρναρντ Μάντοφ έπασχε από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, σύμφωνα με τον συνήγορό του.
Τον περασμένο Ιούνιο είχε κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης, η οποία δεν έγινε δεκτή.
Στα «θύματά» του συγκαλέγονται από τον διάσημο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ και τους ηθοποιούς Τζον Μάλκοβιτς και Κέβιν Μπέικον έως τον συγγραφέα και κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης Ελί Βιζέλ.
Ο Μάντοφ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 αφότου τον κατέδωσαν στις Αρχές οι δυο γιοι του.
Προερχόμενος από μια μεσαίου εισοδήματος εβραϊκή οικογένεια στη συνοικία Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Μπέρναρντ Μάντοφ ίδρυσε μια χρηματιστηριακή εταιρεία ενώ φοιτούσε ακόμη στο πανεπιστήμιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Ενσάρκωνε τη νέα γενιά χρηματιστών, πιο σύγχρονων, που επωφελούνταν από την ανάπτυξη του τομέα της Πληροφορικής.
Έχοντας αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της Γουόλ Στριτ, προσέφερε, πέραν των υπηρεσιών του χρηματιστή (αγορά και πώληση τίτλων για λογαριασμό των πελατών), ένα επενδυτικό όχημα, που έγινε γρήγορα επιτυχία.
Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός θεσμικών επενδυτών, όπως επίσης εύπορων ιδιωτών, του εμπιστεύτηκαν δισεκατομμύρια δολάρια για να διαχειριστεί, έχοντας γοητευτεί από την υπόσχεση υψηλών και σταθερών αποδόσεων, σε ένα οικονομικό σύμπαν εξ ορισμού απρόβλεπτο.
Τα ποσά που αξίωναν οι επενδυτές, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ξεπερνούσαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο Μπέρνι, έως τον θάνατό του, ζούσε με τύψεις για τα εγκλήματά του», αναφέρει ο δικηγόρος του Μάντοφ, Μπράντον Σαμπλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν του θανάτου του.