Μαύρη Θάλασσα: Με στρατιωτικές ασκήσεις... «υποδέχεται» η Ρωσία τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα αρχίζει το Πελεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σε επίδειξη ισχύος εν όψει του κατάπλου δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης που έχει επιφέρει η συγκέντρωση ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι στις ασκήσεις συμμετέχουν πλοία επιφανείας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στην Κριμαία, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίθεση κατά στόχων επιφανείας και αέρος, κατά τις ίδιες πηγές.
Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένονται στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ έχουν σημάνει συναγερμό για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα «πρόκληση» που θέλει «να δοκιμάσει τα ρωσικά νεύρα».
Η κλιμάκωση της έντασης στο ουκρανικό ζήτημα πρόκειται να βρεθεί επί τάπητος το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία», διαμηνύοντας ταυτοχρονα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλει στη «μείωση των εντάσεων» και του πρότεινε να συναντηθούν «σε τρίτη χώρα» εντός των επόμενων μηνών ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως στις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση σε εκλογές.
Από ΝΑΤΟϊκής πλευράς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση», τερματίζοντας την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.