ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος επίθεσης ισραηλινό πλοίο στα ανοιχτά των ΗΑΕ - Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος επίθεσης κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγινε ένα εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία, ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν.

Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Την είδηση μετέδωσαν επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Unews των ΗΑΕ με ανάρτηση στο twitter και το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, επικαλούμενο πηγές.

Το Unews είχε προηγουμένως μεταδώσει είδηση για επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο. Σύμφωνα με το Al Mayadeen, το πλοίο με ονομασία Hyperion ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία PCC.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ναυσιπλοΐας MarineTraffic, το πλοίο που σύμφωνα με αναφορές ταξίδευε με σημαία Μπαχαμών σταμάτησε στα ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα.

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες μετά το σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό Νατάνζ, για το οποίο το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, υποσχόμενο εκδίκηση. Το εν λόγω «ατύχημα» έγινε μια ημέρα αφότου το Ιράν αποκάλυψε το νέο εξοπλισμό της με εμπλουτισμένο ουράνιο. Συγκεκριμένα, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Ιράν: Το Ισραήλ θα πληρώσει για τη Νατάνζ

Τη Δευτέρα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Ισραήλ σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στην Νατάνζ .

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές», ήταν η απειλή που εξαπέλυσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ - Ζαρίφ.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. «Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό», ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό ενέργεια «πυρηνικής τρομοκρατίας» και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό υπουργό Λόιντ Οστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν σχολίασε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για ισραηλινή ενέργεια σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ.

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη επιδίωξη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους που θα τα μεταφέρουν», δήλωσε ο Νετανιάχου τη Δευτέρα. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες και να εκπληρώσει τον γενοκτόνο στόχο του της εξάλειψης του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ιράν: Σχέδιο για εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60%

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό καθαρότητας 60%, που είναι και το υψηλότερο που έχει προβλεφθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Ιρανός διαπραγματευτής για την πυρηνική ενέργεια, Αμπάς Αραγκτσί στο ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Η δήλωση του Αραγκτσί ακολούθησε την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι η επίθεση στη Νατάνζ ενδέχεται να πλήξει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές στοχεύουν στην ανεύρεση ενός τρόπου, ώστε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία, ο στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός των ενεργειών του Ιράν ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου, με αντάλλαγμα μια «χαλάρωση» των κυρώσεων σε βάρος της χώρας αυτής.

Μέχρι πρότινος, το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε ποσοστό καθαρότητας 20%. Αυτό είναι ένα μικρό τεχνικό βήμα για τη δημιουργία όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης