ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Κύμα αντιδράσεων και εκτός συνόρων για την απόρριψη τόνων μολυσμένου νερού στη θάλασσα

AP Photo/Lee Jin-man

Η απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας να πετάξει στη θάλασσα άνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, έχει προκαλέσει οργή στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και κύμα αντιδράσεων εκτός συνόρων.

Η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα έλαβε την απόφαση αυτή 10 χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στη χώρα, που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση και η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Tokyo Electric Power.

Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.

H Tokyo Electric Power έχει αποθηκεύσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο τόνους νερού σε περισσότερες από 1.000 τεράστιες δεξαμενές στο πυρηνικό εργοστάσιο. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δεξαμενές πρόκειται να αρχίσουν να γεμίζουν το 2022, αν και τοπικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη.

Μετά τις σοβαρές ζημίες που υπέστησαν τρεις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, έπειτα από τον σεισμό του 2011, η Τokyo Electric Power εγχέει συνεχώς νερό σε αυτούς προκειμένου να ψύξει τα πυρηνικά καύσιμα που κινδύνευαν με τήξη.

Το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό περνά από επεξεργασία, όμως το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το νερό.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η διαχειρίστρια εταιρεία ισχυρίζονται ότι το τρίτιο δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, εφόσον η συγκέντρωσή του είναι χαμηλή.

Ωστόσο η Επιτροπή Πολιτών για την Πυρηνική Ενέργεια, με έδρα το Τόκιο, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να αποφύγει αυστηρά να αφήσει τρίτιο στο περιβάλλον καθώς εξακολουθεί να είναι ένα ραδιενεργό υλικό».

Εξάλλου την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης εξέφρασε και η Συνομοσπονδία Ιαπώνων Αλιέων, με τον επικεφαλής της Χιρόσι Κίσι να δηλώνει ότι «είναι εντελώς απαράδεκτα. Εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας (σ.σ. στην κυβέρνηση)».

Ο Κίσι είχε συνομιλίες με τον Σούγκα την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης της κυβέρνησης, και δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι η Συνομοσπονδία είναι «απολύτως κατά» της κίνησης αυτής.

Ομάδες πολιτών και κάποιοι ειδικοί επίσης επέκριναν την ιαπωνική κυβέρνηση επειδή δεν εξήγησε επαρκώς το σχέδιό της στην κοινή γνώμη και δεν κατέβαλε προσπάθειες να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η Greenpeace Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει έντονα» την απόφαση του Τόκιο, καθώς «παραβλέπει εντελώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κατοίκων της Φουκουσίμα, της Ιαπωνίας και της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη χώρα Κόιτσι Αϊμπόσι για να του διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Τόκιο, μετέδωσε το ιαπωνικό Kyodo News.

Ο Κου Γιούν Τσεόλ, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, δήλωσε ότι η Σεούλ “αντιτίθενται έντονα” στην απόφαση της Ιαπωνίας.

Αντιδράσεις από Κίνα και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η Κίνα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της στην ιαπωνική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού, καλώντας την Ιαπωνία να διαχειριστεί το θέμα της απόρριψης των υδάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα με συνετό και υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Ζάι Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε ο ίδιος σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Ιαπωνία «έχει υπάρξει διαφανής για την απόφασή της και φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που συνάδει με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης