Ισημερινός: Νέος πρόεδρος ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο
Ανανεώθηκε:
Πρόεδρος του Ισημερινού ανακηρύχθηκε ο συντηρητικός, πρώην τραπεζίτης, Γκιγιέρμο Λάσο μετά τον δεύτερο γύρο των χθεσινών εκλογών.
Ο Γκιγιέρμο Λάσο δεσμεύθηκε πως θα αναλάβει την «πρόκληση» να προχωρήσει σε «αλλαγή» στη χώρα , που βρέθηκε αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση την οποία επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Ο 65χρονος πολιτικός συγκέντρωνε το 52,52% των ψήφων με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αντρές Αράους περιορίστηκε στο 47,48%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Ο κ. Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, υποσχόταν την επάνοδο της χώρας στον δρόμο του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και εναντιωνόταν στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο κ. Λάσο από την πλευρά του έκανε προεκλογική εκστρατεία με φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα και θέλει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Είναι μέλος της υπερσυντηρητικής οργάνωσης Opus Dei, εναντιώνεται στον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου και στις αμβλώσεις.
«Πήρε εκδίκηση» από τον Ραφαέλ Κορέα, από τον οποίο είχε ηττηθεί σε προηγούμενη αναμέτρηση, κερδίζοντας τον 36χρονο προστατευόμενό του, την τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.
«Έναρξη μιας νέας εποχής»
Έκανε λόγο για την «έναρξη μιας νέας εποχής» και τόνισε πως «την 24η Μαΐου θα αναλάβουμε με υπευθυνότητα την πρόκληση να αλλάξουμε την μοίρα της πατρίδας μας και να φέρουμε σε όλους τους πολίτες τις ευκαιρίες και την ευημερία που ποθούν».
Ο κ. Αράους αναγνώρισε την ήττα του και πρόσθεσε ότι θα τηλεφωνούσε στον αντίπαλό του για τον συγχαρεί. Επρόκειτο για εκλογική, «αλλά όχι πολιτική ούτε ηθική ήττα», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.
«Θα τον συγχαρώ (σ.σ. τον κ. Λάσο) για τον εκλογικό θρίαμβο που κατήγαγε», «θα δείξω τις δημοκρατικές πεποιθήσεις μας», διαβεβαίωσε ο κ. Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), στη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Κίτο.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και άλλων παραγόντων. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Η ψηφοφορία έγινε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).
Ο κ. Λάσο υποσχέθηκε ότι ο Ισημερινός θα είναι «ελεύθερος και δημοκρατικός», ενώ ανέφερε πως θα θέσει στόχο «το έλλειμμα να μειωθεί στο μηδέν ώστε να μην αυξηθεί το χρέος» και υποσχέθηκε πως θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το ΑΕΠ της χώρας των 17,4 εκατ. κατοίκων, η οικονομία της οποίας είναι δολαριοποιημένη, συρρικνώθηκε κατά 7,8% το 2020 ενώ το χρέος της έφθασε τα 63,88 δισεκ. δολάρια, ή το 63% του ΑΕΠ.
Ο Ισημερινός εξάλλου υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία, με κάπου 340.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 17.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ο κ. Αράους, ο υποψήφιος του συνασπισμού Ένωση για την Ελπίδα (Unión por la Esperanza, UNES), είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 7η Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων, έναντι 19,74% που είχε συγκεντρώσει ο 65χρονος Γκιγιέρμο Λάσο, ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης Δημιουργώντας Ευκαιρίες (Creando Oportunidades, CREO, το ακρώνυμο που σχηματίζει η ονομασία της γράφεται όπως το ρήμα «πιστεύω» στα ισπανικά).
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είχε αμφισβητήσει ο Γιάκου Πέρες, ιθαγενής αριστερός δικηγόρος, που είχε καταλάβει την τρίτη θέση με διαφορά μόλις 0,35% από τον κ. Λάσο.
Με φόντο την αυξανόμενη πόλωση ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους του Ραφαέλ Κορέα, το κόμμα του, το Πατσακουτίκ, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ρίξουν λευκό – που έφθασε χθες το 16%, σύμφωνα με τα όχι ακόμη οριστικά αποτελέσματα του CNE, έναντι του 9,55% τον Φεβρουάριο.
Μολονότι δεν αποτελούν παρά το 7% του πληθυσμού, οι αυτόχθονες αποτελούν επίφοβη κοινωνική δύναμη. Είχαν πρωτοστατήσει στις βίαιες διαδηλώσεις του 2019 εναντίον της πολιτικής λιτότητας – 11 νεκροί, πάνω από 1.300 τραυματίες – και συνέβαλαν να ανατραπούν τρεις πρόεδροι μεταξύ του 1997 και του 2005.
Ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, που ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, και είχε καταδικαστεί ερήμην το 2020 να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, ευχήθηκε χθες «καλή τύχη» στον κ. Λάσο, εκτιμώντας μέσω Twitter ότι η δική του «επιτυχία» είναι ταυτόσημη «με αυτή του Ισημερινού».
Ο Αντρές Αράους πλήρωσε το ότι δεν μπόρεσε να «αποκολληθεί από την εικόνα του Κορέα», έκρινε ο Πάμπλο Ρομέρο, αναλυτής του πανεπιστημίου Salesiana. Ενώ για την Ουέντι Ρέγες, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο κ. Λάσο κατάφερε «να πείσει τους αναποφάσιστους» και να προσελκύσει «ψηφοφόρους απογοητευμένους από τον κορεϊσμό και την πολιτική γενικά».
Ωστόσο θα είναι αντιμέτωπος με το UNES, που χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία, επιβλήθηκε, αναδείχθηκε στην ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Ο Γιάκου Πέρες – η παράταξη του οποίου θα είναι η δεύτερη ισχυρότερη στο κοινοβούλιο – έχει προειδοποιήσει πως οι αυτόχθονες θα συνεχίσουν την «αντίστασή τους» αν ο νέος πρόεδρος δεν υπερασπιστεί το περιβάλλον και δεν επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό, που σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις, προβλήματα στον εφοδιασμό και σκάνδαλα ευνοιοκρατίας.