ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Sputnik V: Λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού

AP/Vladimir Voronin

Σύμφωνα με τον επικεφαλής που βρίσκεται πίσω απο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, παρόλο που εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα απο άλλα εμβόλια, εντούτοις φαίνεται πως είναι λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος της COVID-19 που προέρχεται απο την Νότια Αφρική

 

«Σε ό,τι αφορά το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V, όπως και όλων των άλλων εμβολίων, εναντίον του μειώνεται», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος είπε πως το Sputnik V δοκιμάστηκε απέναντι στο βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, όπως και στο αρχικό στέλεχος, που εντοπίστηκε πρώτα στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, από εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εργαστήρια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik V στην Αργεντινή, είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Τονίζοντας ότι Ρώσοι ερευνητές δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εργαστηριακές δοκιμές, ο Γκίντσμπουργκ είπε πως τα αποτελέσματα στις δοκιμές του Sputnik V εναντίον του στελέχους της Ουχάν επιβεβαίωσαν αυτό που είχε βρει η ομάδα του στο επιστημονικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι της Μόσχας.

«Έχει καταδειχθεί επίσης πως από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το Sputnik V... είναι καλύτερο στο να εξουδετερώνει καλά το 'βρετανικό' παραλλαγμένο στέλεχος», είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Αν και η αντίδραση μέσω πρόκλησης αντισωμάτων απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος ήταν λιγότερο έντονη, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη από εκείνην που έδειξαν άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Υπενθυμίζεται πως αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιχειρήσει ή έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ακόμα και σε αντίθεση με την εθνική στρατηγική των κυβερνήσεών τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.

Το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο «προπαγάνδας».

Καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της Covid-19 στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης