ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Coronapas: Το «διαβατήριο» των Δανών για επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι γεγονός

Κορωνοϊός - Coronapas: Το «διαβατήριο» των Δανών για επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι γεγονός
AP/Frank Augstein

Πρωτοπόρα η Δανία ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έβαλε σε εφαρμογή από την Τρίτη το δικό της σχέδιο -  «διαβατήριο» για τον κορωνοϊό, στρατηγική που επέλεξε για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έως τα τέλη Μαΐου.

Πρόκειται για το "coronapas", ενός πιστοποιητικού το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο σε ηλεκτρονική μορφή (μέσω ασφαλούς εφαρμογής), όσο και σε έντυπη και που αποδεικνύει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη προσβληθεί από Covid-19 με θετικό τεστ δύο έως 12 εβδομάδων, είτε έχει βρεθεί αρνητικός τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες.

Το "coronapas" επιτρέπει για την ώρα την είσοδο σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ή ακόμα και σχολές οδήγησης.

Έχοντας περάσει την πόρτα του κομμωτηρίου που προσφάτως ξανάνοιξε, ο Ρούνε Χόισγκαρντ δείχνει στο τηλέφωνό του το δικό του "coronapas".

«Είχα τρεις μήνες που περίμενα να πάω για κούρεμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 42χρονος Χόισγκαρντ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαρούμενος που μπόρεσε να ξαναπάει στον κουρέα. «Έκανα τεστ το Σάββατο, ισχύει έως σήμερα το απόγευμα. Συνηθίζω να κάνω τεστ μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, άρα δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για μένα», εξήγησε ο ίδιος.

Ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες που παρέμεινε κλειστό το κομμωτήριο, η Περνίλε Νίλσεν, η κομμώτρια, είναι «ενθουσιασμένη» στην ιδέα να ξαναβρεί τους πελάτες της.

«Περιμέναμε τόσο καιρό αυτό το άνοιγμα! Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε και εάν (το ‘coronapas’) είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, ας το κάνουμε», δήλωσε η υπεύθυνη του κομμωτηρίου, υπολογίζοντας στη συνεργασία των πελατών, που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού από τότε που άνοιξε το κομμωτήριο στα τέλη Μαρτίου.

Η Δανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει το σύστημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί της κυκλοφορίας ενός ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» για την ελεύθερη μετακίνηση και πάλι εντός της ΕΕ.

Στη Δανία, το λεγόμενο "coronapas" δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για ταξίδια, ακόμα και η κυβέρνηση στοχεύει να το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση στους ανοικτούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, των οποίων το άνοιγμα έχει προβλεφθεί για τις 21 Απριλίου, και στη συνέχεια για τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους από τις 6 Μαΐου.

Το ευρύτερο άνοιγμα προβλέπεται για τις 21 Μαΐου, ημερομηνία που επιλέχθηκε διότι αναμένεται να συμπίπτει με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα "coronapas" είναι προαιρετικά, διαβεβαιώνουν οι αρχές της Δανίας, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο, θεωρητικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

"Men in Black"

Οι επιχειρηματίες που δεν απαιτούν την επίδειξη των "coronapas" μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο τουλάχιστον 400 ευρώ, που μπορεί να φθάσει και τα 6.000 ευρώ σε περίπτωση που το αδίκημα επαναληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τους πελάτες, το πρόστιμο θα είναι γύρω στα 330 ευρώ.

Μια μέθοδος εξαναγκασμού, που προκαλεί επίσης αντιδράσεις. Το Σάββατο, το κίνημα κατά των περιορισμών "Men In Black" οργανώνει μια νέα διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, με βασικό σύνθημα κατά των "coronapas".

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση που επιστρέφουν μερικώς στα σχολεία τους από σήμερα δεν υπόκεινται στην υποχρέωση των "coronapas" αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικό έλεγχο για όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω και για τους εκπαιδευτικούς.

Στη Δανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, πάνω από 300.000 τεστ μπορούν αυτή στη στιγμή να διενεργούνται καθημερινά.

Περίπου το 7% των 5,8 εκατ. κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 13,3% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, στη συνέχεια επιβραδύνθηκε καθώς ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εν αναμονή νέων αξιολογήσεων για τις παρενέργειές του.