Δορυφορική… αποκάλυψη: Η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην Αρκτική
Ανανεώθηκε:
Τη συγκέντρωση μιας άνευ προηγουμένου στρατιωτικής δύναμης στην Αρκτική από τη Ρωσία αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες.
Η Ρωσία, όπως όλα δείχνουν, δοκιμάζει τα νεότερα όπλα της σε μια περιοχή χωρίς πάγο λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε μια προσπάθεια να ασφαλίσει τη βόρεια ακτή της και να ανοίξει μια θαλάσσια οδό – κλειδί από την Ασία προς την Ευρώπη.
Εμπειρογνώμονες όπλων και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για ένα ρωσικό «υπερ-όπλο», την τορπίλη Poseidon 2M39.
Η ανάπτυξη της τορπίλης αυτής προχωρά γρήγορα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά ενημέρωση σχετικά με ένα «βασικό στάδιο» των δοκιμών τον Φεβρουάριο από τον υπουργό Άμυνας του Σεργκέι Σόιγκου, με προγραμματισμένες δοκιμές φέτος, σύμφωνα με πολλές αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η μη επανδρωμένη τορπίλη τεχνολογίας στελθ, τροφοδοτείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ υπάρχει δυνατότητα να μένει κρυμμένη από τις παράκτιες δυνάμεις άμυνας και να μετακινείται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τορπίλη θα μπορούσε να προκαλέσει «ραδιενεργά τσουνάμι» ικανά να καταστρέψουν την πολική ακτογραμμή.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται για «πολύ αληθινό» όπλο, ενώ οι δορυφορικές εικόνες που παρείχε στο CNNi η διαστημική τεχνολογική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι στην Αρκτική κατασκευάζονται υπόγειες εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση της τορπίλης.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNNi: «Υπάρχει σαφώς μια στρατιωτική πρόκληση από τους Ρώσους στην Αρκτική», συμπεριλαμβανομένης της επανατοποθέτησης παλαιών βάσεων εποχής Ψυχρού Πολέμου και της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στη χερσόνησο Κόλα κοντά στην πόλη του Μούρμανσκ. «Αυτό έχει συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, κυρίως επειδή δημιουργεί την ικανότητα προβολής της ισχύος στον Βόρειο Ατλαντικό», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την αργή και μεθοδική ενίσχυση των αεροδρομίων και των βάσεων σε σχήμα «τριφυλλιού»- διακοσμημένες με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής σημαίας - σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ρωσικής Αρκτικής ακτής τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι βάσεις βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας και αποτελούν μέρος μιας νόμιμης υπεράσπισης των συνόρων και των ακτών της. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθιερώσουν τον de facto έλεγχο σε περιοχές της Αρκτικής που βρίσκονται πιο μακριά, και σύντομα θα είναι απαλλαγμένες από πάγο.
«Η Ρωσία ανακαινίζει τα αεροδρόμια και τις εγκαταστάσεις ραντάρ της Σοβιετικής εποχής, κατασκευάζει νέα λιμάνια και κέντρα έρευνας και διάσωσης και αναπτύσσει το στόλο της με πυρηνικά και συμβατικά παγοθραυστικά», αναφέρει ο αξιωματικός Τόμας Κάμπμπελ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στο CNNi.
Όπλα υψηλής τεχνολογίας δοκιμάζονται επίσης τακτικά στην περιοχή της Αρκτικής, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Ανάμεσα σε αυτά ο υπερηχητικός πύραυλος «Tsirkon», τον οποίο, όπως υποστηρίζει, δοκίμασε η Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο.
Τόσο ο πύραυλος όσο και η τορπίλη αποτελούν μέρος των όπλων νέας γενιάς που εγγυήθηκε ο Πούτιν το 2018 ως στρατηγικά game changers σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο.
Εκείνη την εποχή μάλιστα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν περιφρονήσει τα νέα όπλα ως μακρινής έως απίθανης τεχνολογίας, φαίνεται ωστόσο να πλησιάζει η υλοποίησή τους.
Την περασμένη Πέμπτη, το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη επιτυχής δοκιμή του Τσιρκόν από το πολεμικό πλοίο Admiral Gorshkov.
Αλλά και τα βομβαρδιστικά Su-34, τα νέα μαχητικά Su-35 και τα αμφίβια αεροσκάφη Be-200 υποβάλλονται σε δοκιμές για ανάπτυξη στο ψύχος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την προφανή προσπάθεια της Μόσχας να επηρεάσει τη «Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή» (Northern Sea Route ή NSR) - μια ναυτιλιακή λωρίδα που εκτείνεται μεταξύ Νορβηγίας και Αλάσκας, κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας, προς τον Βόρειο Ατλαντικό.
Το «NSR» ενδέχεται να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που απαιτείται μέχρι σήμερα για να φτάσουν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη από την Ασία μέσω του καναλιού του Σουέζ.
Ο Κάμπμπελ λέει ότι η Ρωσία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το NSR ως μία «μεγάλη διεθνής ναυτιλιακή λωρίδα», αλλά εξέφρασε ανησυχία για τους κανόνες που η Μόσχα επιδιώκει να επιβάλει στα πλοία που χρησιμοποιούν τη διαδρομή. «Οι ρωσικοί νόμοι που διέπουν τις διελεύσεις μέσω NSR υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων της Ρωσίας βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Satellite images show huge Russian military buildup in the Arctic, by Nick Paton Walsh, CNN