Χωρίς τέλος το δράμα στη Μιανμάρ: Νέο αίμα και καταστολή επικριτών της χούντας και στο Ίντερνετ
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ άνοιξαν και σήμερα πυρ εναντίον διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας σκοτώνοντας ακόμη πέντε ανθρώπους, έγινε γνωστό από έναν διαδηλωτή και ένα μέσο ενημέρωσης, ενώ ο στρατός εντείνει την καταστολή και με εντάλματα συλλήψεων σε βάρος επικριτών του πραξικοπήματος, καθώς και με αποκλεισμούς του Ίντερνετ.
Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους, συχνά σε μικρότερες ομάδες σε μικρότερες πόλεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική χούντα.
Δυνάμεις ασφαλείας στην πολη Μονουά της κεντρικής Μιανμάρ άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, μετέδωσε η ειδησεογραφική υπηρεσία Myanmar Now, ενώ ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια άλλη πόλη της κεντρικής Μιανμάρ, την Μπάγκο, και ένας άλλος στο Θάτον, στο νότο, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Bago Weekly Journal.
«Άνοιξαν πυρ τόσο με βομβίδες κρότου λάμψης όσο και με αληθινές σφαίρες», είπε στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής μηνυμάτων ο διαδηλωτής στη Μονουά, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. «Ο κόσμος έκανε πίσω και γρήγορα έφτιαξε οδοφράγματα, όμως μια σφαίρα χτύπησε μπροστά μου έναν άνθρωπο στο κεφάλι. Πέθανε επιτόπου».
Η αστυνομία και εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησαν σε τηλεφωνικά αιτήματα για σχολιασμό.
Η ακτιβιστική οργάνωση Ένωση Αρωγής για Πολιτικούς Κρατουμένους είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 550 ανθρώπους, από τους οποίους 46 παιδιά, αφότου οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν η Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Οι αρχές διεξάγουν επίσης εκστρατεία για να ελέγξουν την ενημέρωση. Χθες, Παρασκευή, έδωσαν εντολή στους παρόχους να κλείσουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 18 διασημοτήτων, περιλαμβανομένων influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δυο δημοσιογράφων, βάσει ενός νόμου εναντίον υλικού που έχει στόχο να κάνει ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων να στασιάσει ή να αμελήσει το καθήκον του, μετέδωσαν αργά χθες το βράδυ κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Όλοι οι συλληφθέντες είναι γνωστό πως αντιτάσσονται στη στρατιωτική χούντα. Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα οργάνωση ανταρτών εθνικής μειονότητας, καταγγέλλοντος πως οι επιδρομές είχαν «πολλά θύματα» και προκάλεσαν «την καταστροφή σχολείων και χωριών».