ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι πρόγονοι άφησαν στίγμα στους ανθρώπους του σήμερα

REUTERS / NIKOLA SOLIC

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μοιράζονται ένα κοινό DNA με τους Νεάντερνταλ σε ποσοστό 2-4%, ενώ πολλοί λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν DNA από τους Ντενίσοβανς , σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γενετικό υλικό από τo είδος Ντενίσοβαν, υπάρχει μόνο σε κατοίκους ενός νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ τα γονίδια του Νεάντερνταλ είναι πιο ευρέως διαδεδομένα, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Ορισμένα τμήματα του γενετικού μας κώδικα δείχνουν μικρά ίχνη των εξαφανισμένων αδελφών μας. Επιπλέον, περιέχονται εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γλώσσα.

«Είναι πραγματικά μεγάλες, ενδιαφέρουσες περιοχές. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας για να επιτύχουμε την αναγνώριση διαφορών ανάμεσα στους Ντενίσοβαν και τους Νεάντερνταλ και τα χαρακτηριστικά που τους διαχωρίζουν», ανέφερε ο καθηγητής Τζόσουα Ακέι, του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Ουάσιγκτον.

Κλουβί της Σιβηρίας

Μελέτες γενετικού υλικού έχουν πραγματοποιηθεί σε σπηλιές όπου ζούσαν οι Ντενίσοβαν και έχουν βρεθεί αρκετά απολιθώματα από την προϊστορική φυλή. Το προϊστορικό είδος ανακαλύφθηκε πριν από μια δεκαετία, όταν έγινε γενετική ανάλυση ενός οστού από δάχτυλο, που βρέθηκε σε σπηλιά της βόρειας Σιβηρίας.

«Το γενετικό υλικό που βρέθηκε είναι το μοναδικό που έχει απομείνει σε όλο τον κόσμο, και βρίσκεται σε μια σπηλιά της Σιβηρίας», αναφέρει ο καθηγητής Ακέι, που ηγείται της επιστημονικής ομάδας.

Οι Ντενίσοβαν, πιθανόν να είχαν έρθει σε επαφή με ανθρώπους της νοτιοανατολικής Ασίας και τελικά κάποιοι από τους απογόνους τους, έφτασαν μέχρι τα νησιά της βόρειας Αυστραλίας. «Ακόμα το DNA τους ζει σε σημερινούς ανθρώπους».

Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί ότι μη αφρικανικοί πληθυσμοί έχουν κληρονομήσει περίπου 1.5-4% από τα γονίδια των Νεάντερνταλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης