ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα αποκαλύπτει: Άνθρωποι όπως λέμε… φίδια; Το DNA μας έχει τη δυνατότητα παραγωγής δηλητηρίου

Έρευνα αποκαλύπτει: Άνθρωποι όπως λέμε… φίδια; Το DNA μας έχει τη δυνατότητα παραγωγής δηλητηρίου
pixabay

Στην απρόσμενη εκτίμηση ότι στο μέλλον και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ο ανθρώπινος οργανισμός θα μπορούσε να παράγει δηλητήριο από το στόμα όπως τα φίδια, καταλήγει μια νέα ιαπωνο-αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Οι άνθρωποι είναι ανάμεσα σε εκείνα τα θηλαστικά που έχουν στο DNA τους κατάλληλα γονίδια, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον, υπό τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, να οδηγηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας να παράγουν δηλητήριο από το στόμα τους όπως μερικά φίδια, αναφέρει η μελέτη.

Με τα συμπεράσματά της για πρώτη φορά η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει ως ανθρώπινη δυνατότητα την παραγωγή δηλητηρίου, κυριολεκτικού και όχι απλώς μεταφορικού όπως μέχρι σήμερα που γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, αν θέλουν, μπορούν να γίνουν πολύ τοξικοί με τα λόγια τους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάβα και του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα υπάρχει η γενετική δυνατότητα παραγωγής δηλητηρίου. Θεωρούν πάντως απίθανο ότι πράγματι στο μέλλον η εξέλιξη θα φέρει έτσι τα πράγματα, ώστε αυτή η δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα.

Η μελέτη βρήκε επίσης τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για μια υποκείμενη μοριακή σχέση ανάμεσα στους αδένες των φιδιών που παράγουν δηλητήριο και στους σιελογόνους αδένες των θηλαστικών γενικότερα. Τα διάφορα δηλητήρια είναι «κοκτέιλ» πρωτεϊνών που τα ζώα έχουν μετατρέψει σε όπλα για να ακινητοποιούν και να σκοτώνουν τη λεία τους ή για να αμύνονται. Διάφορα ζώα, όπως μέδουσες, αράχνες, σκορπιοί, φίδια κ.α., έχουν αναπτύξει τα δικά τους ιδιαίτερα δηλητήρια, τα οποία εκτοξεύουν συνήθως από το στόμα.

Εκτιμάται ότι στη φύση το δηλητήριο έχει εξελιχθεί ανεξάρτητα, από μη δηλητηριώδη ζώα, περισσότερες από 100 φορές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι διάφορα θηλαστικά, όπως τα τρωκτικά, οι σκύλοι, οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι, περιέχουν στο DNA τους παραλλαγές των γονιδίων που επιτρέπουν στα φίδια την παραγωγή δηλητηρίου, παρόλο που τα θηλαστικά και τα ερπετά έχουν διαχωριστεί εξελικτικά εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Το αν οι άνθρωποι θα περάσουν κάποια στιγμή από τα τοξικά λόγια στο κυριολεκτικό δηλητήριο του στόματος τους, «αυτό εξαρτάται από το αν η εξέλιξη θα μας οδηγήσει εκεί», σύμφωνα με τους ερευνητές. Εάν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι χρειαστεί να γίνουν πραγματικά και όχι απλώς μεταφορικά δηλητηριώδεις, προκειμένου να επιβιώσουν. Προς το παρόν πάντως, έχουν εφεύρει τόσα όπλα που το δηλητήριο μοιάζει μάλλον περιττό…

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση