ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Το πόρισμα προκρίνει τη μεταφορά του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου

AP Photo

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θεωρεί ότι όλες οι υποθέσεις που μνημονεύονται στο πόρισμα της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού αξίζει να μελετηθούν.

«Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην Γενεύη, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας Γκερντ Μύλερ, διευκρινίζοντας ότι το πόρισμα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση της μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ενδιάμεσου ξενιστή και ότι θεωρεί «σχεδόν απίθανη» την διαφυγή του από εργαστήριο.

Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας που πραγματοποίησε επίσκεψη τεσσάρων εβδομάδων στην Κίνα θα δοθεί στην δημοσιότητα πιθανότατα αύριο.

Η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο σχετικά με την προέλευση της Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ σε συνεργασία με την Κίνα. Επιπλέον η διαρροή του ιού από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Associated Press.

Εν πολλοίς, τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού ήταν αναμενόμενα ενώ αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.


Η ομάδα προτείνει περαιτέρω μελέτη προς κάθε κατεύθυνση εκτός από το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο η κινεζική πλευρά άσκησε πιέσεις και προσπάθησε να χειραγωγήσει τα συμπεράσματά της προκειμένου να αποφύγει να πέσει στην Κίνα η ευθύνη για τη φονική πανδημία.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελικό συμπέρασμα θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση «τις προσεχείς ημέρες».

Σύμφωνα με το προσχέδιο που βρέθηκε στην κατοχή του AP από αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα σενάρια προέλευσης του ιού είναι τέσσερα:

1. Η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου είναι πιθανή έως πολύ πιθανή.

2. Η απευθείας μετάδοση από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι πιθανή.

3. Η μετάδοση μέσω της «ψυχρής αλυσίδας» των προϊόντων τροφίμων είναι πιθανή αλλά όχι ιδιαίτερα.

4. Η μετάδοση μέσω εργαστηρίου είναι εξαιρετικά απίθανη.

Ο πλησιέστερος συγγενής του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι φέρουν κορωνοϊούς.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει έναν σύνδεσμο που λείπει».

Αναφέρεται επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης σημείωσε ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητες στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επίσκεψη μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής στη Γουχάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση έχει οριστικοποιηθεί, ελέγχεται και μεταφράζεται.

«Περιμένω ότι τις επόμενες μέρες η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να τη δημοσιοποιήσουμε», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης