ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τη «φάση ηρεμίας» το Πάσχα - Η «συγγνώμη» της Μέρκελ

Kay Nietfeld / Pool via AP

Την τελευταία απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για τη «φάση ηρεμίας» επί πέντε ημέρες κατά το Πάσχα των Καθολικών, ανακάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με στελέχη να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της καγκελαρίου.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος 'Ανκγελα Μέρκελ ανακαλώντας τη «φάση ηρεμίας» από 1 έως 5 Απριλίου, δηλαδή από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

«Φέρω για αυτό πλήρη την ευθύνη - ήταν δικό μου λάθος. Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και εξήγησε ότι η ιδέα είχε στόχο να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές των πολιτών.

Η φάση «ησυχίας» σε συνδυασμό με την παράταση της ισχύος του lockdown ως τη 18η Απριλίου, περιελάμβανε απολύτως κλειστές τις αγορές από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα (1η-5η Απριλίου), την απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών (και) τις ημέρες των εορτών και συναντήσεις με το πολύ πέντε άτομα από άλλα νοικοκυριά.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει δυστυχώς να ενεργοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης»,είχε τονίσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα και κάνοντας λόγο για «νέα αντίληψη» που επικράτησε, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, η οποία συνεχίζεται. «Αποφασίσαμε προσοχή και ευελιξία», είχε πει υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες ήταν σαφείς: «όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο γρηγορότερα θα λειτουργήσει ο εμβολιασμός».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι αποφασίστηκε η αξιοποίηση των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και οι επαφές των πολιτών. Ωστόσο μία μέρα αργότερα ανακάλεσε την απόφασή της ζητώντας συγγνώμη.

Νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ είχε συγκαλέσει τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφασή της για ακύρωση των μέτρων που αφορούσαν την περίοδο 1-5 Απριλίου, ενώ αυτή την ώρα απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Πάντως, η «συγγνώμη» της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης με στελέχη να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ.

Κατά την διάρκεια της «ώρας της Καγκελαρίου» στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς ζήτησε από την 'Αγγελα Μέρκελ να απευθυνθεί στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ως απάντηση, οι πτέρυγες των δύο κομμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα ήδη», περιορίστηκε να δηλώσει η ίδια.

Θέμα εμπιστοσύνης έθεσε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «το να διορθώνει κανείς τα λάθη του αξίζει σεβασμού», αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Καγκελάριο. Ζήτησε επιπλέον συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία.

Την Καγκελάριο ωστόσο υπερασπίστηκαν από την άλλη πλευρά τόσο ο αρχηγός του κόμματός της και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ όσο και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU). «Δεν ήταν εύκολο, ούτε για την Καγκελάριο ούτε για μας», δήλωσε ο κ. Λάσετ και υπενθύμισε ότι στην «φάση ηρεμίας» συμφώνησαν τελικά όλοι οι Πρωθυπουργοί, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ακόμη και χωρίς την απαγόρευση, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές τους τις ημέρες του Πάσχα. Στο ίδιο πνεύμα, κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη όλη την ευθύνη και σημείωσε ότι μέτρα περιορισμού είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του SPD, ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ορθή» την ανάκληση της απόφασης για το Πάσχα, τονίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ «αξίζει για αυτό κάθε σεβασμό». Υπάρχουν στην πολιτική στιγμές, πρόσθεσε, όπου «μια απόφαση πρέπει να διορθωθεί, ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο». Για «λάθος όλων των Πρωθυπουργών» έκανε λόγο ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό οι ποασχαλινές διακοπές να περάσουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης