Γερμανία: Συνασπισμός CDU/CSU και Πρασίνων «γεννιέται» στις κάλπες του Σεπτεμβρίου;
Σημαντική απώλεια δυνάμεων για τη Χριστιανοδημοκρατική και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό το βάρος σκανδάλων αλλά και της πολιτικής για την πανδημία του κορωνοϊού, και ενίσχυση των Πρασίνων καταγράφει δημοσκόπηση της κυριακάτικης BILD, έξι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και ενώ CDU και CSU δεν έχουν ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία στη μετά Μέρκελ εποχή.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η αδελφή Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, με απώλεια τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στο 17%, ενισχυόμενοι κατά μία μονάδα.
Στην δεύτερη θέση, ωστόσο, βρίσκονται οι Πράσινοι με 22% και αύξηση τριών μονάδων, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επίσης με 10% (-1) και η Αριστερά με 8% χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της.
Εάν αυτά τα αποτελέσματα αποτυπώνονταν στην κάλπη, ο μεγάλος συνασπισμός ο οποίος κυβερνά σήμερα δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς την συμμετοχή και τρίτου κόμματος, ενώ το πιθανότερο θα ήταν μια συμμαχία CDU/CSU και Πρασίνων.
Άλλωστε, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε Βάδη-Βυρτεμβέρη και Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση για μία διαφορετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, αναφέρει η Deutsche Welle την επομένη των κρίσιμων κρατιδιακών εκλογών και παραθέτει σε ανάλυσή της τα αίτια της αποτυχίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Σύμφωνα με το βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, η επιτυχία των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία-Παλατινάτο δεν οφείλεται μόνο στη δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Και οι αιτίες για την αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δεν σχετίζονται μόνο με την πολιτική των κομματικών οργανώσεων σε αυτές τις περιοχές.
Στη μείωση της εκλογικής δύναμης του CDU συνέβαλε και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι εκλογές έκρουσαν, σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ, τον κώδωνα του κινδύνου για τα χριστιανικά κόμματα, γιατί έδειξαν, ότι μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς τη συμμετοχή τους. Αυτή την πλειοψηφία διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι (Grüne) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) τόσο στη Ρηνανία-Παλατινάτο όσο και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Ομοσπονδιακή κυβέρνηση SPD, FDP και Πρασίνων;
Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου χωρίς τη συμμετοχή των χριστιανικών κομμάτων είναι ο στόχος των Σοσιαλδημοκρατών, όπως είχε υπογραμμίσει σε ανάλυσή της την επομένη των εκλογών η Deutsche Welle.
«Για αυτό παλεύουμε τώρα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Συγκρατημένα εκφράζονται τα άλλα δύο κόμματα. Ενώ υποστηρίζουν τη συνεργασία των τριών κομμάτων στα κρατίδια, οι Φιλελεύθεροι εκφράζουν ενδοιασμούς για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, υπενθύμισε ότι το 2017 το κόμμα του αρνήθηκε τελικά να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Το ζητούμενο για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων σε μια κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο, τόνισε ο κ. Λίντνερ.
Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, για να επισημάνει, ότι ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και το κόμμα της επικρατούν σημαντικές διαφορές. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τη στιγμή που οι Πράσινοι ζητούν κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν, ότι το κράτος θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για επενδύσεις. Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές, σε ό,τι αφορά το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επεσήμανε ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Πάντως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα Η Αριστερά, σε περίπτωση που τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές την απαιτούμενη πλειοψηφία.