ΚΟΣΜΟΣ

Ο θάνατος Αμερικανού στο Ιράκ «υπενθύμισε» στις ΗΠΑ πως ο πόλεμος δεν έχει λήξει

Ο θάνατος Αμερικανού στο Ιράκ «υπενθύμισε» στις ΗΠΑ πως ο πόλεμος δεν έχει λήξει
Murat Kula Anadolu Agency/Getty Images

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχτηκε την Τετάρτη πως τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο στο Ιράκ. Η ανακοίνωση έρχεται μερικές ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Αμερικανού στρατιώτη στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Είμαστε σε μάχη", είναι η ακριβής μετάφραση του συνταγματάρχη, Στιβ Γουόρρεν, εκπρόσωπου του Πενταγώνου, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους την τετάρτη, έσπευσε να εξηγήσει:

"Εννοώ πως είναι ζώνη πολέμου. Υπάρχει πόλεμος στο Ιράκ, εάν κάποιοι δεν το έχετε προσέξει. Είμαστε εδώ και είναι ολόγυρα μας".

Οι επίσημες ανακοινώσεις έρχονται ένα πολύ συγκεκριμένο διάστημα, μετά τον θάνατο του λοχία Τζόσουα Γουίλερ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων που έγινε για να απελευθερωθούν όμηροι.

Η τελευταία ενημέρωση από το Πεντάγωνο έρχεται όμως και σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι πως "οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν άλλο σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ". Βέβαια, την ίδια στιγμή ανακοίνωνε την απόφασή του, οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τους ιρακινούς που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ επίσης αναγνώρισε αργότερα την ίδια ημέρα πως "κάθε μέρα λαμβάνουν μέρος σε μάχη Αμερικανοί στρατιώτες", ωστόσο έσπευσε να αντισταθμίσει τη δήλωσή του λέγοντας ότι ο γενικότερος ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν είναι στρατιωτικός. Οι ΗΠΑ, σημείωσε, εκπαιδεύουν και στηρίζουν τις τοπικές δυνάμεις.

Πάντως ο λοχίας σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος.

Πηγή: CNN,Pentagon: 'We're in combat' in Iraq

By Jeremy Diamond

ΔΗΜΟΦΙΛΗ