ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική κορύφωση της πανδημίας στη Βραζιλία: Πάνω από 2.000 νεκροί μέσα σε μία μέρα

AP Photo

Η Βραζιλία θρήνησε για πρώτη φορά πάνω από δύο χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι υπέκυψαν 2.286 ασθενείς.

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, τα θύματα έχουν φθάσει τα 270.656, επί συνόλου 11,2 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία σημείωσε τραγικό ρεκόρ θανάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (1.972 την Τρίτη), ενώ διαγνώστηκαν 79.876 νέες μολύνσεις, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μέσα σε μια ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας στη Βραζιλία, ο δείκτης πολλαπλασιασμού με τα παραλλαγμένα στελέχη την έχει κάνει ακόμα πιο σοβαρή. Το 2021 θα είναι πολύ σκληρό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαργκαρέτ Νταλκόλμο, πνευμονολόγος και ερευνήτρια στο ινστιτούτο Fiocruz.

Ο εμβολιασμός άρχισε καθυστερημένα στην τεράστια χώρα με διαστάσεις ηπείρου και ο ρυθμός του είναι ακόμη βραδύς: 8,8 εκατ. άνθρωποι (το 4,2% του πληθυσμού) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους, 3,05 εκατ. και τη δεύτερη.

Έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ήταν η σειρά του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (ΠΑΟΥ) να εκφράσει χθες την ανησυχία του.

«Η κατάσταση στη Βραζιλία είναι πολύ ανησυχητική. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι περιοχές που έχουν ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από τον ιό είναι ακόμη πολύ ευάλωτες σε νέες μολύνσεις», σημείωσε η διευθύντρια του ΠΑΟΥ Καρίσα Ετιέν.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε τα συστήματα υγείας να υποστούν κορεσμό για να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα» προστασίας της δημόσιας υγείας, πρόσθεσε.

Αυστηρότεροι περιορισμοί παρά τη διαφωνία Μπολσονάρου

Οι περισσότερες βραζιλιάνικες πολιτείες επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα, παρά την εναντίωση σε αυτούς από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει την πανδημία και να αντιστέκεται στο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, όπως διατείνεται.

Κατά τη διάρκεια τελετής για την επικύρωση νόμου που προβλέπει επιπλέον δαπάνες για την αγορά εμβολίων, ο αρχηγός του κράτους υιοθέτησε χθες πιο μετριοπαθή τόνο απ’ ό,τι συνήθως, χρησιμοποιώντας μάλιστα —πράγμα σπάνιο— μάσκα προστασίας.

«Ας εμπιστευθούμε την κυβέρνηση, ας εμπιστευθούμε το υπουργείο Υγείας», που εργάζονται με «σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, η χαοτική διαχείριση της πανδημίας από τον οποίο επικρίνεται σθεναρά από ειδικούς για ζητήματα δημόσιας υγείας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, στον πρόεδρο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ο κεντροαριστερός προκάτοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέστησε στους Βραζιλιάνους «να μην τηρούν καμία από τις βλακώδεις αποφάσεις που παίρνουν ο πρόεδρος και το υπουργείο Υγείας του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης