ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο ήρε την ασυλία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απευθύνεται στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μετά την άρση της ασυλίας του AP Photo/Francisco Seco

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας τριών Καταλανών ευρωβουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν, που καταζητούνται από την Ισπανία για απόπειρα απόσχισης το 2017.

Η άρση της ασυλίας του Κάρλες Πουτζντεμόν εγκρίθηκε με 400 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 45 αποχές έπειτα από μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ, διευκρίνισε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για τους άλλους δύο βουλευτές, του Τόνι Κομίν και της Κάρλα Πονσάτι.

Ο Καταλανός αυτονομιστής ευρωβουλευτής Κάρλες Πουτζντεμόν κατήγγειλε «καταφανή περίπτωση πολιτικής δίωξης».

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάσαμε την ασυλία μας αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε κάτι περισσότερο από αυτό καθώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία, πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας.

Οι Πουτζντεμόν και Κομίν, που έχουν αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, έγιναν επίσημα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, ενώ η Πονσάτι, η οποία βρίσκεται στη Σκωτία, ήταν επίσημα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020.

Σε βάρος και των τριών έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία, η οποία επιδιώκει την απέλασή τους σε σχέση με τον ρόλο τους στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017, το οποίο και κρίθηκε παράνομο από ισπανικό δικαστήριο.

Το Βέλγιο έχει αρνηθεί μέχρι τώρα τα αιτήματα της Ισπανίας. Τον Ιανουάριο, δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει τον Λιούις Πούιγκ, άλλο ένα μέλος της καταλανικής κυβέρνησης που ζει στο Βέλγιο, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Διάφοροι αυτονομιστές ηγέτες καταδικάστηκαν στην Ισπανία με την ίδια κατηγορία της εξέγερσης το 2019 και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που φθάνουν και τα 13 χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε σε έκθεση εκδόθηκε προ της ψηφοφορίας πως οι ενέργειες και η άσκηση δίωξης προηγούνται χρονικά της απόκτησης της ιδιότητάς τους ως μελών του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019 και για την Πονσάτι τον Ιανουάριο του 2020.

Ανέφερε επίσης πως εναπόκειται στα εθνικά δικαστικά συστήματα των χωρών-μελών της ΕΕ να προσδιορίσουν τις ποινικές διαδικασίες.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είχε ψηφίσει τον περασμένο μήνα υπέρ της άρσης της ασυλίας από δίωξη. Σε κάθε περίπτωση, 15 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οκτώ κατά και δύο τήρησαν αποχή.

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άρση της ασυλίας των τριών Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών, λέγοντας πως δείχνει ότι «τα προβλήματα της Καταλονίας επιλύονται στην Ισπανία».

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «στέλνει ένα τριπλό μήνυμα» ανέφερε σε σύντομη δήλωση η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια -και ένα από τα οποία είναι πως «τα προβλήματα της Καταλονίας λύνονται στην Ισπανία, δεν λύνονται στην Ευρώπη».

«Αυτή είναι η γραμμή που υιοθέτησε η ισπανική κυβέρνηση, εκείνη που τείνει τη χείρα στις καταλανικές πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης» είπε.

Τα άλλα δύο μηνύματα αυτής της ψηφοφορίας, συνέχισε η υπουργός, αφορούν το ότι ένας ευρωβουλευτής «δεν μπορεί να επικαλεστεί το στάτους του προκειμένου να αποφύγει να εμφανιστεί ενώπιον της εθνικής δικαιοσύνης» και την «ισχύ του κράτους δικαίου στην Ισπανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης