ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν σε εμπορική συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πλαισιωμένος από τον Αιγύπτιο υπουργός Πετρελαίου, Ταρέκ Ελ Μόλα (αριστερά), και τον ομόλογό του του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ EPA / ARMANDO BABANI

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στα τεμάχια «Αφροδίτη» της Κύπρου και «Ισάι» του Ισραήλ αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, στη Λάρνακα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, η Νατάσα Πηλείδου της Κύπρου και ο Γιούβαλ Στάινιτς εκ μέρους του Ισραήλ.

Η κ. Πηλείδου ευχαρίστησε τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και όλη του την ομάδα για τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις, όπως είπε, που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, «όπου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά ιδιαίτερα τις συζητήσεις για το 'Ισάι' και το θέμα του κοιτάσματος 'Αφροδίτη', το οποίο επηρεάζει τις ΑΟΖ και των δύο χωρών.

«Μετά από αρκετή συζήτηση βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο όπου έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

»Κατόπιν της προτεινόμενης διευθέτησης που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα δοθεί και η τελική έγκριση από τις δύο χώρες. Επομένως, το πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί στις εταιρείες μέσω μίας κοινής επιστολής η οποία ετοιμάζεται και είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά από 9 χρόνια συζητήσεων», επισήμανε η κ. Πηλείδου.

Στάινιτς: Επιτέλους πρόοδος

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ομόλογός της, Γιουβάλ Στάινιτς, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» και «ιστορική» τη συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη ημέρα για τη διασύνδεση Eurasia, τη διασύνδεση δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σχετικά με τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι», ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε:

«Καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάι", ένα θέμα που συζητείται για εννέα περίπου χρόνια. Όταν το 2015 διορίστηκα υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, συνειδητοποίησα πως οι σχέσεις με την Κύπρο είναι εξαιρετικές, αλλά υπήρχε ένα μικρό- μεγάλο εμπόδιο, και αυτό είναι το θέμα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάι". Επιτέλους, μετά από χρόνια ατελείωτων και άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα».

Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα οι εμπορικές εταιρείες να βρουν κάποια συμφωνία μεταξύ τους, που θα είναι ευκολότερο στη συνέχεια για τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ να εξετάσουν και να εγκρίνουν.

Επίσης, ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Κάιρο, όπου Κύπρος και Ισραήλ θα συμμετέχουν «στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. «Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, το οποίο έχει μέλη την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μελλοντικά μέλη», είπε.

Ένα βήμα πιο κοντά ο EastMed

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της IGI Poseidon και της Israel Natural Gas Lines Company (INGL) για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Η IGI Poseidon, θυγατρική της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, που αναπτύσσει την υποθαλάσσια διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας είχε ήδη από το 2019 υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την INGL για τη συντονισμένη ανάπτυξη του Έργου Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed στο Ισραήλ.

Το μνημόνιο αυτό αποτυπώνει την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεργαστούν στην από κοινού ανάπτυξη του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με στόχο τη μεταφορά των πόρων φυσικού αερίου της Λεβαντίνης στην Ευρώπη, δημιουργώντας κοινή ομάδα εργασίας και διευθύνουσα επιτροπή, που θα εξετάζει διάφορες πτυχές του έργου.

Στόχος της νέας συμφωνίας είναι η σύνδεση του έργου στο Σύστημα Μεταφοράς του Ισραήλ και η διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ιταλία και την Ευρώπη εν γένει, μέσω της Κύπρου.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την προώθηση, τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στο Ισραήλ στο πλαίσιο του έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης