Συγκλονιστική έκθεση της Unicef: 3,7 εκατ. παιδιά στη Συρία έχουν γνωρίσει μόνο πόλεμο...
Συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία για τον πενταετή πόλεμο στη Συρία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Unicef, η οποία επικεντρώθηκε στο δράμα που περνούν τα παιδιά και κυρίως αυτά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα, λοιπόν με σχετική έκθεση της Unicef, περίπου 3,7 εκατ. παιδιά δεν έχουν γνωρίσει παρά μόνο πόλεμο. Από αυτά, τα 2,9 εκατ. ζουν στη Συρία και τα υπόλοιπα 811.000 στις χώρες με τις οποίες αυτή γειτνιάζει.
Επιπλέον:
* Στα πέντε χρόνια πολέμου έχουν χαθεί περισσότερες από 270.000 ζωές
* Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ξεπερνά το 50% του συνολικού πληθυσμού που αγγίζει τα 23 εκατ.
* Περίπου επτά εκατ. παδιά στη Συρία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
* Περίπου 200.000 παιδιά ζούν σε μέρη που τελούν υπό κατοχή
* Τουλάχιστον 2.1 εκατ. παιδιά στη Συρία και άλλα 700.000 παιδιά στις γειτονικές χώρες έχουν σταματήσει να λαμβάνουν εκπαίδευση.
Υπάρχουν, ωστόσο, πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχολεία επαναλειτουργούν χάρη στην κατάπαυση του πυρός. «Μπορούμε να χαρούμε ξανά την αυλή του σχολείου, να παίξουμε ξανά στις κούνιες και τις τσουλήθρες»., δηλώνει η Σίντρα, ένα κοριτσάκι που ζει στην πολύπαθη αυτή πόλη.
Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση της Unicef, δεν έχουν όλα τα παιδιά στη Συρία την ίδια τύχη με τη Σίντρα.
«Κάτι το ιδιαιτέρως ανησυχητικό που αποτελεί νέα τάση είναι η στρατολόγηση ανήλικων παιδιών από ένοπλες δυνάμεις και οργανώσεις με αντάλλαγμα ένα μικρό χαρτζιλίκι ή μηνιαίους μισθούς ύψους 400 δολαρίων. Από το 2014 και έπειτα, μάλιστα, τα στρατολογημένα παιδιά είναι κατά πολύ νεότερα συγκριτικά με το παρελθόν.
Κάποια εξ αυτών είναι μόλις 7 ετών και για τη στρατολόγησή τους δεν έχει καν δοθεί η συγκατάθεση των γονιών ή κηδεμόνων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά με την επισήμανση ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται ως εκτελεστές ή ελεύθεροι σκοπευτές. Από τη στρατολόγηση δεν εξαιρούνται τα κορίτσια. Η Χούντα ήταν μόλις 14 ετών όταν βρέθηκε στη μάχη, τετ α τετ με ενόπλους, κρατώντας στα χέρια της ένα όπλο που δεν ήξερε καν να χρησιμοποιήσει».
Η ίδια η Χούντα, η οποία επέζησε και πλέον ζει ως πρόσφυγας στην Ιορδανία, περιγράφει την εφιαλτική εμπειρία της... «Ο διοικητής μου έδωσε ένα όπλο και μου είπε 'ετοιμάσου να μπεις στη μάχη'».
Πηγή: Institute for the Study of War, SOHR, UNHCR, AFP, anonhq.com