Έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε Γάζα και Δυτική Όχθη «ανοίγει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ανανεώθηκε:
Επίσημη έρευνα σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με χρονική αφετηρία τον Ιούνιο του 2014, «άνοιξε» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Κεραυνούς εξαπολύει το Ισραήλ για την απόφαση, χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι.
Το εδρεύων στη Χάγη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να προσαγάγει όσους κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, βάσει της ιδρυτικής συνθήκης του, του Καταστατικού της Ρώμης.
Το Ισραήλ ουδέποτε επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης, εντούτοις το ICC απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι διαθέτει δικαιοδοσία να προχωρήσει στην εν λόγω έρευνα στη βάση της αποδοχής της ένταξης των Παλαιστινίων στη Συνθήκη με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το 2015.
«Η έρευνα θα αφορά σε εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την 13η Ιουνίου 2014» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα -η οποία αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον Ιούνιο και θα αντικατασταθεί από τον Βρετανό Κάριμ Καν.
Η 13η Ιουνίου 2014 είναι η ημερομηνία της έναρξης του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967 και η Λωρίδα της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, υπόκειται σε ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Το 2014, το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση για να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφός του. Σχεδόν 2.250 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους πολίτες και 74 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Οργή στο Ισραήλ
Η έρευνα πυροδότησε οργή στην ισραηλινή κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει λόγο για «αντισημιτική» κίνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Απέναντι στην αντισημιτική απόφαση του ICC στη Χάγη, υπάρχει μόνο μια απάντηση: Ν' αγωνιστούμε για την αλήθεια με όλη μας τη δύναμη, σε όλο τον κόσμο, και να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας» ανέφερε ο Νετανιάχου σε αναρτησή του στο Twitter.
«Έλαβε [το ICC] μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας. Υπερασπιζόμαστε κάθε στρατιώτη, κάθε αξιωματικό, κάθε πολίτη και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστούμε για την αλήθεια έως ότου αυτή η σκανδαλώδης απόφαση ακυρωθεί» διαμήνυσε στη συνέχεια σε τηλεοπτική του ομιλία.
Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μίλησε για «ηθικά και νομικά χρεοκοπημένη» απόφαση από μία εισαγγελέα στο τέλος της θητείας της, η οποία «μετατρέπει το δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστών και αντισημιτικών οργανώσεων».
«Η απόφαση να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ είναι μια παρέκκλιση από την εντολή του δικαστηρίου, και σπατάλη πόρων της διεθνούς κοινότητας από έναν μεροληπτικό θεσμό που έχει χάσει κάθε νομιμότητα» υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Χαιρετίζει η Παλαιστινιακή Αρχή
Από πλευράς της, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση.
«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, που είναι εγκλήματα συνεχιζόμενα, συστηματικά και γενικευμένα, καθιστούν την έρευνα αναγκαία και επείγουσα» ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Κάλεσε επίσης «τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται τις ευθύνες τους και να μην πολιτικοποιούν τη διενέργεια αυτής της ανεξάρτητης έρευνας», δεσμευόμενο από την πλευρά του να παρέχει «όλη την [απαραίτητη] βοήθεια» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να μπορεί να διενεργήσει την έρευνά του.