ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο στέλνει ξανά το Βερολίνο

Λιβύη: Πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο στέλνει ξανά το Βερολίνο
H γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Focke Strangmann

Η τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη θα είναι η αποστολή ενός ακόμα πολεμικού πλοίου που στέλνει το Βερολίνο στη Μεσόγειο.

Το πλοίο θα συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και θα υπολογίζεται πως θα βρίσκεται στη Μεσόγειο προς στο τέλος της εβδομάδας.

Περίπου 220 στρατιώτες θα επιβαίνουν στο πολεμικό πλοίο «Berlin», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού. Θα παρακολουθούν φορτηγά πλοία που κατευθύνονται στη Λιβύη.

Η επιχείρηση της ΕΕ άρχισε τον Μάιο 2020 και αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της εμπόλεμης Λιβύης και την υποστήριξη της πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας της οποίας ηγείται ο ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 17 Φεβρουαρίου 2020, να αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη σπαρασσόμενοι από τις εμφύλιες συγκρούσεις χώρα. Η συμφωνία σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» επικυρώθηκε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, με την Αθήνα να την αποδέχεται.

Η επιχείρηση διεξάγεται επίσης για να εμποδισθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Στις χώρες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο περιλαμβάνονται η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο 2020 η Γερμανία προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων είχε στείλει στη Μεσόγειο τη φρεγάτα «Αμβούργο» στην οποία επέβαιναν 250 πεζοναύτες με αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

«Irini»: Μια επιχείρηση με ελληνικό όνομα

Μικρή, πλην όμως σημαντική λεπτομέρεια, και με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι το γεγονός ότι για την ονομασία της επιχείρησης χρησιμοποιείται διεθνώς αμετάφραστη η ελληνική λέξη «Irini» με λατινική γραφή.

Η επιχείρηση διαδέχθηκε την επιχείρηση «Σοφία», η οποία αφορούσε τον έλεγχο της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων από τη Λιβύη και η οποία κατέστη ουσιαστικά ανενεργή κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας που διαμήνυσε ότι δεν θα περισυλλέγει με πλοία της πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει σε αυτή με πλωτά αλλά και εναέρια μέσα.