ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στο Κατάρ ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου

AP Photo/Hassan Ammar

Την ώρα που οι προετοιμασίες για το Μουντιάλ του 2022 συνεχίζονται, σοκαριστικές αποκαλύψεις φέρνει στο φως ο Guardian για το τεράστιο τίμημα που έχουν αυτές σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, που επικαλείται αδιάσειστα στοιχεία, περισσότεροι από 6.500 εργάτες από Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπανγκλαντές και Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα που σχετίζονται με τη μεγάλη διοργάνωση, από τη στιγμή που η FIFA την ανέθεσε στην αραβική χώρα, πριν από 10 χρόνια.

Δεδομένα από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, την περίοδο 2011-2020 έλαβαν χώρα 5.927 θάνατοι μεταναστών εργατών.

Ξεχωριστά, δεδομένα από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ κάνουν λόγο για επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργατών μεταξύ 2010 και 2020.

Ο αριθμός αυτός –που αντιστοιχεί σε 12 νεκρούς εργάτες την εβδομάδα από κάθε μία από τις πέντε χώρες από τον Δεκέμβριο του 2010- είναι πιθανότατα μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν υπολογίζονται οι θάνατοι άλλων εργατών που έφτασαν στο Κατάρ από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα, καθώς και των λιγοστών Καταριανών.

Επίσης δεν έχουν προστεθεί στον θλιβερό απολογισμό οι θάνατοι των τελευταίων μηνών του 2020.

Την τελευταία δεκαετία στο Κατάρ υπάρχει έξαρση έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Πέρα από τα επτά νέα στάδια, χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια από γύρω χώρες έχουν απασχοληθεί σε έργα όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου, δρόμων, υποδομών μέσων μεταφοράς, ξενοδοχείων καθώς και μιας νέας πόλης, η οποία θα φιλοξενήσει το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Οι θάνατοι δεν έχουν προκύψει μόνο από ατυχήματα, αλλά κάποιοι αποδίδονται στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, που «στοιβάζονται» σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Φυσικά» αίτια

Στην Ινδία, η οικογένεια του Madhu Bollapally δεν κατάλαβε ποτέ πώς ο υγιής 43χρονος πέθανε από «φυσικά αίτια» ενώ εργαζόταν στο Κατάρ.

Το σώμα του βρέθηκε να κείτεται στο πάτωμα του κοιτώνα του.

Ο θλιβερός αριθμός θανάτων του Κατάρ αποκαλύπτεται σε μεγάλα λογιστικά φύλλα επίσημων δεδομένων που αναφέρουν τις αιτίες του θανάτου: πολλαπλά βαριά τραύματα λόγω πτώσης από ύψος, ασφυξία λόγω απαγχονισμού, απροσδιόριστη αιτία θανάτου λόγω αποσύνθεσης.

Όμως, μεταξύ των αιτίων, μακράν το πιο σύνηθες είναι οι λεγόμενοι «φυσικοί θάνατοι», που συχνά αποδίδονται σε οξεία καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από το βρετανικό μέσο, το 69% των θανάτων μεταξύ των εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές καταχωρίζονται ως φυσικοί. Μόνο στους Ινδούς, το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%.

Ελλιπή στοιχεία

Η έρευνα της Guardian ανέδειξε επίσης την έλλειψη διαφάνειας, σοβαρότητας και σχολαστικότητας στην καταγραφή των θανάτων στο Κατάρ.

Οι πρεσβείες στη Ντόχα και οι κυβερνήσεις των χωρών που στέλνουν εργάτες διστάζουν να κοινοποιήσουν τα δεδομένα, πιθανώς για πολιτικούς λόγους.

Όπου έχουν παρασχεθεί στατιστικές, υπάρχουν ασυνέπειες μεταξύ των αριθμών που δίνουν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και δεν υπάρχει τυπική μορφή για την καταγραφή των αιτίων του θανάτου.

Μια πρεσβεία νοτιοασιατικής χώρας είπε ότι δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει δεδομένα σχετικά με τις αιτίες θανάτου, επειδή καταχωρίστηκαν μόνο χειρόγραφα σε ένα σημειωματάριο.

Επισήμως μόλις 37 θάνατοι εργατών έχουν συνδεθεί απευθείας με έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο κι από αυτά η οργανωτική επιτροπή αναφέρει πως μόλις τρία συνέβησαν την ώρα των εργασιών, ωστόσο πρόκειται προφανώς προσπάθεια να μη… σπιλωθεί η εικόνα της διοργάνωσης.

«Λυπούμαστε πολύ για όλες αυτές τις τραγωδίες και έχουν ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά για να διαβεβαιώσουμε πως διδασκόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε διαφάνεια σε αυτό το θέμα και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μετά από ανακριβή δημοσιεύματα για τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρότζεκτ μας», ήταν το σχόλιο της οργανωτικής επιτροπής για το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της FIFA για το ίδιο δημοσίευμα σχολίασε: «Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».

Ο Guardian, πάντως, τόνισε πως η παγκόσμια ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα απτό στοιχείο που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης