ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες

«Περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος» δήλωσε σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Τουσκ δήλωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα 28 κράτη μέλη, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις επιφυλάξεις της Κύπρου, ενώ πρόσθεσε πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως ειλικρινά μιλώντας είμαι περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος,» είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονται «σε δύσκολες συνομιλίες».

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο Ρόιτερς, η Τουρκία δεν προτίθεται να διατυπώσει νέες απαιτήσεις στην Σύνοδο Κορυφής ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες όμως η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι απίθανη. Στο ερώτημα αν υπάρξουν νέες προτάσεις από πλευράς των Ευρωπαίων τι θα κάνει η Τουρκία, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να τις συζητήσει ενώ πρόσθεσε πως κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται το «μπλόκο» της Κύπρου στην συμφωνία.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα δεν έλυσε πλήρως τα ζητήματα που άπτονται της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης