ΟΗΕ: Έκκληση για τη διάσωση των Ροχίνγκια που βρίσκονται σε ακυβέρνητο σκάφος στη Θάλασσα Ανταμάν
Ανανεώθηκε:
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε σήμερα έκκληση για την άμεση διάσωση ομάδας προσφύγων Ροχίνγκια που βρίσκεται σε ακυβέρνητο σκάφος στην Θάλασσα Ανταμάν χωρίς νερό ή τρόφιμα, πολλοί από τους οποίους είναι άρρωστοι και υποφέρουν από σοβαρή αφυδάτωση.
Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι απ'ό,τι γίνεται κατανοητό από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της κάποιοι επιβάτες έχουν πεθάνει και οι θάνατοι αυξήθηκαν το σαββατοκύριακο πάνω στο πλοίο, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, είχε αναχωρήσει από την παραλιακή περιοχή του Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές πριν από περίπου 10 μέρες και χάλασε η μηχανή του.
«Απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών για την ακριβή θέση στη θάλασσα στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες, ενημερώσαμε τις αρχές για τις σχετικές λεπτομέρειες αυτών των πληροφοριών (που έχουμε) και απευθύναμε έκκληση για την άμεση παροχής βοήθειας», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.
«Χρειάζεται να αναληφθεί αμέσως δράση για να σωθούν ζωές και να προληφθεί μια μεγαλύτερη τραγωδία», υπογραμμίζει, προσφέροντας την υποστήριξή της στις κυβερνήσεις με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εξασφάλιση της τήρησης μέτρων καραντίνας για αυτούς που θα διασωθούν.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ινδικής ακτοφυλακής δήλωσε στο Reuters ότι το σκάφος εντοπίστηκε και ότι αναφέρθηκε ότι είναι ασφαλές, αλλά η πηγή αυτή δεν γνώριζε ακόμη σχετικά με την κατάσταση αυτών που επιβαίνουν σε αυτό.
Οι Ροχίνγκια είναι μουσουλμανική μειονότητα που υπέστη δίωξη στη Μιανμάρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές, και πολλοί έχουν διαφύγει με επισφαλή σκάφη, ξεκινώντας συχνά ένα επικίνδυνο ταξίδι με την ελπίδα να φτάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια έφυγαν για να γλιτώσουν από μια αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ το 2017 και συνέρρευσαν στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου περίπου ένα εκατομμύριο ζουν σε κακές συνθήκες σε τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων, χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν ή να τους εγκαταλείψουν χωρίς κυβερνητική άδεια.