ΚΟΣΜΟΣ

«Έσπασε ο κώδικας σιωπής στην Ελλάδα»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη σύλληψη Λιγνάδη

«Έσπασε ο κώδικας σιωπής στην Ελλάδα»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη σύλληψη Λιγνάδη
AP Photo/Yorgos Karahalis

Εκτενείς αναφορές στην υπόθεση της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη και του βαρύ κατηγορητηρίου που τη διέπει κάνει ο διεθνής Τύπος.

Η υπόθεση που τάραξε τα νερά στην Ελλάδα καθώς αποτελεί ένα σύμπλεγμα κακουργηματικών πράξεων, κακοποίησης ανηλίκων και διάσημων πρωταγωνιστών προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η είδηση της σύλληψης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου δημοσιοποιήθηκε σε πολλές χώρες.

«Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου της Ελλάδας συνελήφθη το Σάββατο για κατηγορίες βιασμού ανηλίκων, εν μέσω καθυστερημένης αφύπνισης #MeToo» αναφέρει το AFP.

Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν αλλά και την απόρριψή τους από μέρους του καλλιτέχνη, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Η υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει έναν πόλεμο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την υπ. Πολιτισμού για καθυστερημένη ανταπόκριση στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης».

Το πρακτορείο αναφέρεται όμως και στις άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας που έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας και στις οποίες πρωταγωνιστούν δημοφιλείς φιγούρες του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης.

«Πάνω από τρία χρόνια αφότου εμφανίστηκε το κίνημα #MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κώδικας της σιωπής στην Ελλάδα έσπασε από μια Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας, τη Σόφια Μπεκατούρου».

Στην πολύκροτη υπόθεση αφιερώνουν χώρο και οι New York Times. Η εφημερίδα μάλιστα επανέρχεται μετά από εκτενές άρθρο της που είχε δημοσιευτεί πριν από λίγες ημέρες.

«Ο κ. Λιγνάδης είναι ο πιο γνωστός από τους πολυάριθμους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που έχουν ονοματιστεί σε μια σειρά από κατηγορίες που έχουν συγκλονίσει τον ελληνικό κόσμο των τεχνών. Και οι κατηγορίες εναντίον του είναι από τις πιο σοβαρές. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Θεάτρου νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά νέους ηθοποιούς, αναφορές τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε οργισμένα. Μετά την παραίτησή του, εμφανίστηκαν περισσότερες καταγγελίες, για ακόμη πιο σοβαρά αδικήματα», αναφέρει η εφημερίδα.

Ανάλογες αναφορές κάνει και το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός σκηνοθέτης – ηθοποιός πέρασε το πρωί της Κυριακής με χειροπέδες το κατώφλι της Ανακρίτριας, όπου για ακόμη μια φορά αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Η υπόθεση Λιγνάδη έφτασε και στην Κίνα μέσω του επίσημου πρακτορείου Xinhua. Με τίτλο «Διάσημος Έλληνας καλλιτέχνης συνελήφθη με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση» το κινεζικό πρακτορείο αναφέρθηκε στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και την άρνηση των κατηγοριών από τον καλλιτέχνη.

«Η υπόθεσή του αποτελεί μια από τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό γύρω από την κακοποίηση στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας. Η Ένωση Ελληνικών Ηθοποιών δήλωσε ότι είχε λάβει πάνω από 1.000 καταγγελίες γυναικών και ανδρών καλλιτεχνών μέσα σε λίγες εβδομάδες», αναφέρει το άρθρο κάνοντας και αναφορά στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco έδειξε ότι το 86% των πολιτών ζητούν τροποποίηση, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον το καθεστώς της παραγραφή για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Μια άλλη έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία Prorata αποκάλυψε ότι το 65% των Ελληνίδων δήλωσε ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση», καταλήγει το άρθρο.