ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος
AP Photo/Boris Grdanoski

Με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό να μετατρέπεται σε μείζον παράδειγμα κακοδιαχείρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει 5,07 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Την ίδια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία έχουν χορηγήσει 17,08, η Μεγάλη Βρετανία 24,14 και το Ισραήλ 74,68. Δεδομένου, ότι τα πιο πολλά εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις, αυτοί οι αριθμοί δεν ταυτίζονται με το πόσοι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι.

Νέες συμφωνίες

Σήμερα η ΕΕ ανακοίνωσε δύο νέες γιγάντιες συμφωνίες με την Pfizer και της Moderna. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε την αρχική παραγγελία για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις τους εμβολίου Pfizer/BioNTech. Με την επιπλέον παραγγελία, η ΕΕ φτάνει συνολικά τις 500 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2021, με περίπου 75 εκατομμύρια να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο.

Με τη νέα παραγγελία 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. H EE έχει πληθυσμό 447 εκατομμύρια.

Νέα παραγγελία από Moderna

Επίσης, η EE έκλεισε επιπλέον 150 εκατομμύρια δόσεις για φέτος από το εμβόλιο της Moderna. Η Ευρωπαϊκή Ένωσης έχει ήδη κλείσει άλλες 160 εκατομμύρια δόσεις. Ο προγραμματισμός είναι να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Μαρτίου. Το συμβόλαιο έχει option για άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Pfizer όσο και η Moderna είναι πίσω από το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ευέλικτα συμβόλαια

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ θέλει τα συμβόλαια να είναι ευέλικτα για να καλυφθούν και τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι:

«Αν κοιτάξουμε μπροστά και υποθέσουμε ότι πρέπει να επεξεργασθούμε τα εμβόλια για να τα βελτιώσουμε ή για να τα φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο ώστε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μελλοντική παραλλαγή, χρειαζόμαστε, φυσικά, νέο συμβόλαιο.»

Η κ φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε και βολές κατά της Ρωσίας για τη διαχείριση του εμβολίου Sputnik V, λέγοντας ότι

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

Για το ίδιο θέμα, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ανέφερε ότι «εάν κράτη-μέλη έχουν υπογράψει συμφωνίες να χρησιμοποιήσουν ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο είναι στη δική τους ευθύνη καθώς αυτά τα εμβόλια δεν έχουν λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.»

Πάντως, η Σερβία που χρησιμοποιεί τόσο το κινέζικο όσο και το ρωσικό εμβόλιο, έχει χορηγήσει 11,54 δόσεις ανά 100 κατοίκους, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο της ΕΕ.