ΚΟΣΜΟΣ

Ακάθεκτοι για τη μεταξύ τους κόντρα οι... ανεπιθύμητοι Κλίντον–Τραμπ

Ακάθεκτοι για τη μεταξύ τους κόντρα οι... ανεπιθύμητοι Κλίντον–Τραμπ
REUTERS/David Becker/Nancy Wiechec/Files

Ακόμα πιο κοντά έφεραν οι χθεσινές προκριματικές κάλπες σε πέντε αμερικανικές πολιτείες–κλειδιά την αναμέτρηση Κλίντον–Τραμπ στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο το Νοέμβριο. Τί σημαίνει, όμως, αυτό για την συνολική στάση του εκλογικού σώματος και πώς θα ήταν μια σύγκρουση μεταξύ τους;

Σε μια εκστρατεία της οποίας το κλίμα είναι εξαιρετικά πολωμένο, μπολιασμένο από τη διχαστική ρητορική του μεγιστάνα η οποία όμως φαίνεται ότι έγινε αργά αντιληπτή από τους αντιπάλους του, αλλά και μια κάπως θολωμένη υπεροχή της πρώην ΥΠΕΞ που περισσότερο στοχεύει στην επιθετική... άμυνα παρά στο "παιχνίδι πρωτοβουλίας" η συνέχεια -τουλάχιστον αριθμητικά- δείχνει πλέον μη αναστρέψιμη.

Αν ο στόχος των αντιπάλων του Τραμπ ήταν σε αυτή την κομβική εκλογική ημερομηνία να ανακόψουν την πορεία του, μάλλον απέτυχαν οικτρά.

Στη Βόρεια Καρολίνα απέσπασε 40% έναντι 37% του Τεντ Κρουζ, στο Ιλινόι 39% έναντι 30% του Κρουζ ενώ έχασε -περίπου αναμενόμενα- το Οχάιο από τον κυβερνήτη του, Τζον Κέισικ και θριάμβευσε στη Φλόριντα συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων έναντι του 27 του γερουσιαστή της πολιτείας, Μάρκο Ρούμπιο.

Πλέον, μπορεί να απέχει αρκετά ακόμα από το όριο των 1.237 που θα του εξασφαλίσουν αυτόματα το χρίσμα, όμως οι 621 εκλέκτορες που ήδη έχε σε σχέση με τους 395 του Τεντ Κρουζ του δίνουν ασφαλές προβάδισμα.

Στους Δημοκρατικούς, δεδομένης και της αναλογικής κατανομής των εκλεκτόρων το "στοίχημα" ήταν εάν ο Μπέρνι Σάντερς θα κατόρθωνε να είναι ανταγωνιστικός στις περισσότερες αν όχι όλες τις πολιτείες, έτσι ώστε να μπορούσε να στοιχειοθετήσει ακόμα και μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Τελικά, οι κάλπες στις ίδιες πολιτείες με τους Ρεπουμπλικάνους είχαν ως αποτέλεσμα τρεις εύκολες και δύο οριακές νίκες για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα η πρώην υπουργός των Εξωτερικών έλαβε το 55% έναντι 41% του Μπέρνι Σάντερς, στο Ιλινόι το 51% έναντι του 49% του αντιπάλου της, στο Οχάιο το 57% έναντι του 43% ενώ ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην Φλόριντα όπου εξασφάλισε το 65% έναντι του 33% του γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Στο Μιζούρι, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωση το 49,6% των ψήφων, μόλις 1.500 ψήφους λιγότερους από όσες συγκέντρωσε ο αντίπαλός της.

Η απογοήτευση Ρούμπιο - "καθρέφτης" για όλους τους Αμερικανούς

Όταν ολόκληρο το επίσημο κόμμα έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για ανακοπή της πορείας του διχαστικού Τραμπ στην υποψηφιότητά σου και χάνεις την εκλογή στην πολιτεία σου με 20 μονάδες διαφοράς τότε είναι ευκόλως εννοούμενο ότι ο πολιτικός σου στόχος έπεσε στο κενό.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανακοινώνοντας ενώπιον των οπαδών του το τέλος της κούρσας για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μίλησε για το φαινόμενο Τραμπ χαρακτηρίζοντάς το "πολιτικό τσουνάμι που θα έπρεπε να είχαμε δει".

Όπως είχαμε γράψει στο CNN Greece, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών αντελήφθη αργά προφανώς την δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από το άφθαρτο πρόσωπο του Ρούμπιο με όχημα την ανάδειξη ενός μπλόκου "αντι–Τραμπ" χωρίς ωστόσο ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Η δε στρατηγική του -όπως γράφει το Politico- περιστράφηκε κυρίως γύρω από την επένδυση σε τηλεοπτικά σποτ και μακριά από παραδοσιακές δεξαμενές προσέλκυσης ψηφοφόρων όπως η οργάνωση τοπικών γραφείων, ιδίως στην κομβική πολιτεία της Αϊόβα.

Reuters: Carlo Allegri

Συνέχισε όμως ο 44χρονος γερουσιαστής λέγοντας κάτι πολύ ενδιαφέρον για το εν γένει πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ: "Η πολιτική της οργής απέναντι σε άλλους δεν θα μας αφήσουν μόνο με ένα ραγισμένο κόμμα, αλλά και με ένα ραγισμένο έθνος".

Ακριβώς αυτή την οργή αντικατοπτρίζει η ποιοτική μέτρηση την οποία δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times και σύμφωνα με την οποία πάνω από το 50% των Αμερικανών δηλώνουν ανικανοποίητοι από τον υποψήφιό τους είτε αυτός ανήκει στο ένα είτε στο άλλο στρατόπεδο.

"Δεν υπάρχει ανάλογη εκλογή στη σύγχρονη εποχή όπου οι δυο κορυφαίοι υποψήφιοι για το χρίσμα είναι τόσο διχαστικοί και αδύναμοι", ανέφερε ο Στιβ Σμίντ, σύμβουλος προεκλογικής καμπάνιας του Τζορτζ Μπους το 2004 και του Τζον Μακ Κέιν το 2008. "Δεν υπάρχει προηγούμενο", πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πολιτείες που κέρδισε χθες ο Ντ. Τραμπ, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν τον χαρακτηρίζει "αξιόπιστο".

Ενώ για τη Χίλαρι Κλίντον η έρευνα της Gallup έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί την θεωρούν στην πλειοψηφία τους "αξιόπιστη" και "άξια εμπιστοσύνης", έρχεται πίσω από τον Μπέρνι Σάντερς στις τάξεις όσων δήλωσαν ότι η "ειλικρίνεια" μετράει περισσότερο στην απόφασή τους.

Πώς θα είναι η μεταξύ τους κόντρα;

Πολιτικοί αναλυτές στην Αμερική εκτιμούν ότι η σύγκρουση μεταξύ τους θα είναι σφοδρή καθώς και οι δυο Νεοϋορκέζοι υποψήφιοι έχουν παρελθόν που εγγυάται συνεχείς αναφορές στην καταστροφική προοπτική της ανάληψης της προεδρίας από τον αντίπαλό τους αλλά και μηνύματα με τα οποία θα θριαμβολογούν γύρω από τις δικές τους αξίες και το πόσο κατάλληλες θα είναι αυτές για τον Λευκό Οίκο.

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να χτυπήσει πολλές φορές τον αντίπαλό της σε σχέση με τις επιχειρηματικές του πρακτικές και την προσωπική του ακεραιότητα, παρουσιάζοντάς τον ως έναν αδίστακτο βαρόνο.

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα την σκιαγραφήσει σαν μια ύπουλη γυναίκα που κάνει εδώ και χρόνια κατάχρηση της εξουσίας και η οποία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι με εκείνον πρόεδρο θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις παραλείψεις της.

Διαβάστε ακόμα: Εκλογές Ρεπουμπλικανών: Ο Μάρκο Ρούμπιο «ανάχωμα» στην προέλαση Τραμπ