ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε… 5,1 χρόνια η παγκόσμια ανοσία με το σημερινό ρυθμό εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Σε… 5,1 χρόνια η παγκόσμια ανοσία με το σημερινό ρυθμό εμβολιασμού
AP Photo/Bilal Hussein

Παρά τη μεγάλη πρόοδο πουν έχει σημειωθεί, ο ρυθμός εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κάθε μέρα χορηγούνται παγκοσμίως 6,057,485 δόσεις εμβολίων. Με αυτόν τον ρυθμό και δεδομένου ότι για τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια για τον κορωνοϊό απαιτούνται δύο δόσεις, θα χρειαστούν… 5,1 χρόνια για να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού, ούτως ώστε να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

Αύξηση στην παραγωγή

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πριν το τέλος του καλοκαιριού επαρκή ποσότητα εμβολίων για όλους τους πολίτες τους. Στην ΕΕ η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι ενώ οι εμβολιασμοί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προχωρούν αργά, το δεύτερο τρίμηνο θα σημειωθεί επιτάχυνση και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η ΕΕ αναμένει να έχει επαρκείς δόσεις για να καλύψει πάνω από το 70% του πληθυσμού της.

Κατά συνέπεια, καθίσταται αναγκαία η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και η αδειοδότηση καινούργιων. Προφανώς όσο περνάνε οι μήνες, η διαθεσιμότητα θα μεγαλώνει. Ωστόσο, η καθυστέρηση στον εμβολιασμό σημαίνει ακόμα περισσότερες απώλειες και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Μένει πίσω η ΕΕ

Στη σχετική λίστα του Bloomberg που καταγράφει τις χορηγηθείεσες δόσεις ανά 100 κατοίκους, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω. Επαναλαμβάνουμε ότι για τα περισσότερα εμβόλια απαιτούνται δύο δόσεις για θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Οι 10 πρώτες θέσεις είναι οι εξής:

1 Ισραήλ με 69.32 δόσεις ανά 100 κατοίκους

2 Σεϋχέλλες 54,04

3 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 46,56

4 Μεγάλη Βρετανία 22,59

5 ΗΠΑ 15,84

6 Μπαχρέιν 15,67

7 Σερβία 10,33

8 Μάλτα 9.81

9 Χιλή 9,80

10 Μαλβίδες 8,90

Βλέπουμε ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Μάλτα. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 4,75. Στο πλαίσιο του κακού αποτελέσματος της ΕΕ, η Ελλάδα τα έχει πάει σχετικά καλά, αφού με 4,91 δόσεις ανά 100 κατοίκους βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των κρατών μελών.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι

Τα εμβόλια έχουν όμως και γεωπολιτική διάσταση. Ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για την επιτυχία του Brexit, το ότι ο εμβολιασμός τρέχει στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από 4 φορές γρηγορότερα από ό,τι στην ΕΕ.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι η Κίνα με 2,89 δόσεις ανά 100 κατοίκους και η Ρωσία με 1,5, εμφανίζονται εξαιρετικά πρόθυμες να εξαγάγουν εμβόλια στο εξωτερικό. Η μεγάλη επιτυχία της Σερβίας (10,33 δόσεις ανά 100 κατοίκους) στηρίζεται ακριβώς στη χρησιμοποίηση εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία. Στην εποχή του κορωνοϊού η διείσδυση των μεγάλων δυνάμεων γίνεται και με τα εμβόλια.