ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνο συνεργασίας για το προσφυγικό υπέγραψαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Λαμπεντούζα και Βαρκελώνης

Σύμφωνο συνεργασίας για το προσφυγικό υπέγραψαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Λαμπεντούζα και Βαρκελώνης
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το δικό τους σύμφωνο συνεργασίας για την υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων υπέγραψαν οι δήμαρχοι της Λέσβου, της Λαμπεντούζα και της Βαρκελώνης, αναγνωρίζοντας την κοινή μοίρα που ενώνει τις κοινωνίες των τριών λαών της ιδιαίτερης αυτής γεωγραφικής περιοχής.

Η συνάντηση των τριών δημάρχων και η υπογραφή της συμφωνίας έγινε την Τρίτη στην Βαρκελώνη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική ιστοσελίδα El Publico.

Το σύμφωνο συνεργασίας έρχεται να αντιταχθεί στην “παθητικότητα της ΕΕ και των χωρών μελών της” στη διαχείριση της μεταναστευτικής εξόδου, τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, παρουσία των δημάρχων της Λέσβου Σπύρου Γαληνού και της Λαμπεντούζα Τζουζεπίνα Νικολίνι και πρόσθεσε:

“Εκείνο που όφειλαν να είχαν πράξει τα κράτη- μέλη, το κάνει από μόνη της η κοινωνία των πολιτών. Πλέον δεν μπορούμε να ελπίζουμε περισσότερα από τα κράτη, κι έτσι οι πόλεις από μόνες μας πρέπει να κινητοποιηθούμε”.
Κατά την ίδια “αυτή η συμμαχία επιτρέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε πόλεις που απαρνούνται την απάνθρωπη τούτη Ευρώπη” και αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των πόλεων αυτών, ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο, ιδίως προς εκείνες τις νησιωτικές πόλεις που αναμένουν μεγάλη προσφυγική πίεση.

Επιπλέον, εξέφρασε τη λύπη της που πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, οι οποίες διαθέτουν "πόρους και είναι προετοιμασμένες" για την υποδοχή προσφύγων, να μην μπορούν να το πράξουν λόγω του ότι "το ισπανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί".

Τέλος, η κ. Κολάου υπογράμμισε την ανάγκη και την ελπίδα οι ηγέτες της ΕΕ να μην επικυρώσουν την ‘παράνομη και αήθη’ συμφωνία με την Τουρκία.

“Η Μεσόγειος οφείλει να μετατραπεί σε τόπο συνάντησης κι όχι σε σύνορο για τους προσφυγικούς πληθυσμούς”, τόνισε από την πλευρά της, η Τζουζεπίνα Νικολίνι. “Μεταξύ μας, πολλές πόλεις προτιθέμεθα να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για τη Μεσόγειο, ολότελα διαφορετικό από εκείνο που διαλαλεί η ΕΕ”, πρόσθεσε. “Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν θα είναι μόνοι τους όπως ήταν κι η Λαμπεντούζα το 2011”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λέσβου επέμεινε επίσης στο μήνυμα “να γίνει η Μεσόγειος ένας τόπος αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς” και απέστειλε μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης “να σταματήσουν τις μαφίες που διακινούν κι ελέγχουν την είσοδο των μεταναστών”, αλλά και στην ανάγκη να χαλιναγωγηθεί η ξενοφοβία.