Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη ετοιμάζεται να «σαρώσει» τον κόσμο, δηλώνει επικεφαλής ερευνήτρια
Ανανεώθηκε:
Η παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στον κόσμο, σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μιλώντας στο BBC, η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ είπε ότι η νέα μετάλλαξη έχει «σαρώσει τη χώρα» και «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να σαρώσει τον κόσμο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η μελέτη της πάνω στην παρακολούθηση των παραλλαγών του ιού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια.
Η βρετανική μετάλλαξη, μετά τον αρχικό της εντοπισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες.
Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι αυτό που πραγματικά μας επηρεάζει προς το παρόν είναι η μεταδοτικότητά του.
«Θα σταματήσουμε να ανησυχούμε για τον ιό μόνο όταν τον κατακτήσουμε τελείως ή όταν μεταλλαχθεί με τρόπο που δεν θα είναι μολυσματικός. Θεωρώ ωστόσο, κοιτώντας στο μέλλον, ότι αυτό θα γίνεται για χρόνια. Κατά τη γνώμη μου έχουμε ακόμη 10 χρόνια μπροστά μας».
Τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν πάνω σε παλαιότερες εκδόσεις του κορωνοϊού, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν ενάντια στα νέα, αν και ίσως όχι και το ίδιο αποτελεσματικά.
Η καθηγήτρια πάντως επισημαίνει ότι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να λειτουργούν καλά ενάντια στις υπάρχουσες παραλλαγές του ιού στη χώρα.