ΚΟΣΜΟΣ

Tianwen-1: Σε τροχιά γύρω από τον Άρη εισήλθε το κινεζικό διαστημόπλοιο

CNSA via AP

Σε τροχιά γύρω από την Άρη εισήλθε επιτυχώς σήμερα, Τετάρτη, το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 έπειτα από ένα ταξίδι εξήμισι μηνών στο Διάστημα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας για την πρώτη ανεξάρτητη αποστολή της χώρας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το διαστημόπλοιο Tianwen-1 χρησιμοποίησε την ισχύ των κινητήρων του για να επιβραδύνει σε ταχύτητα που του επέτρεψε να τεθεί σε τροχιά.

Σε περίπου τρεις μήνες, το Tianwen-1 θα αποπειραθεί να στείλει μια κάψουλα προσεδάφισης που θα μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα 240 κιλών σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη που είναι γνωστή ως Utopia Planitia.

Αν η προσεδάφιση αποβεί επιτυχής, το όχημα αυτό, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα εξερευνήσει για 90 ημέρες την επιφάνεια του Άρη, μελετώντας το έδαφός του και αναζητώντας ενδείξεις αρχαίας ζωής, ανάμεσα στις οποίες νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με χρήση ενός ραντάρ που μπορεί να «βλέπει» το υπέδαφος.

Το Tianwen-1 είναι ένα από τα τρία σκάφη που θα φθάσουν αυτό το μήνα στον Άρη. Το διαστημόπλοιο Hope εκτοξεύθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εισήλθε με επιτυχία χθες, Τρίτη, σε τροχιά γύρω από το πλανήτη. Το Hope δεν θα προσεδαφιστεί, αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, συγκεντρώνοντας δεδομένα για τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ατμόσφαιρά του.

Επίσης, το βάρος ενός τόνου αμερικανικό διαστημόπλοιο Perseverance αναμένεται να φθάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Θα επιχειρήσει αμέσως να προσεδαφιστεί σε ένα βραχώδες κοίλωμα, το οποίο ονομάζεται Κρατήρας Τζεζέρο.

Προ ημερών, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία που τράβηξε η τελευταίας τεχνολογίας κάμερα του Tianwen-1, από απόσταση 2,2 εκατ. χιλιομέτρων από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι περιοχές του Άρη που αποτυπώνονται στη φωτογραφία είναι οι Acidalia Planitia, Chryse Planitia, Meridiani Planum, Schiaparelli Crater και Valles Marineris.

Η Κίνα έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στο διαστημικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία του στρατού και έστειλε για πρώτη φορά έναν άνθρωπο στο διάστημα το 2003.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης