ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι και Nord Stream 2: Δεν «θυσιάζει» τον ρωσικό αγωγό ο πιθανός διάδοχος Μέρκελ

AP Photo/Michael Sohn, pool

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 εξαιτίας της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το Κρεμλίνο στον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, διότι η «ανατατική ηθικολογία» δεν συνιστά εξωτερική πολιτική, δηλώνει ο Άρμιν Λάσετ, νεοκλεγείς πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), και πιθανότερος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην γερμανική καγκελαρία.

Χαρακτηρίζοντας το εαυτό του υποστηρικτή της Realpolitik (Realpolitiker), και αναφερόμενος στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ο Αρμιν Λάσετ δηλώνει: «Πρέπει να παίρνουμε τον κόσμο όπως είναι για να τον κάνουμε καλύτερο».

Ο Λάσετ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), υπογραμμίζει ότι τόσο οι αξίες, όσο και τα συμφέροντα, είναι σημαντικά στην διπλωματία.

«Αλλά η ανατατική ηθικολογία και τα συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση δεν είναι εξωτερική πολιτική» λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνέντευξή του στο Reuters, κάνοντας γνωστές τις σχετικά άγνωστες απόψεις του για τις διεθνείς υποθέσεις.

Η εκλογή του στην ηγεσία της CDU δίνει στον Αρμιν Λάσετ προβάδισμα στην κούρσα για την καγκελαρία, στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί τον Σεπτέμβριο έπειτα από μία δεκαπενταετία στην εξουσία.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2, απαντά: «Για 50 χρόνια, ακόμη και σε επιθετικούς καιρούς, όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία αγόραζε φυσικό αέριο από την Σοβιετική Ενωση και τώρα από την Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο».

Υπό το βάρος της υπόθεσης Ναβάλνι, η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2 τόσο στο εσωτερικό της χώρας από τους Πράσινους, πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους της CDU, όσο και στο εξωτερικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο Άρμιν Λάσετ επιμένει ότι επέκρινε τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία, και παράλληλα υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

«Πρέπει να εγγυηθούμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία μας σε ενέργεια μέσω αυτού του σχεδίου του ιδιωτικού τομέα» σημειώνει σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2.

Το σχέδιο, το οποίο θα ξεκινήσει φέτος, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ορισμένες χώρες να θεωρούν ότι θα υπονομεύσει την παραδοσιακή διαμετακομιστική για το φυσικό αέριο χώρα, την Ουκρανία, και ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Οι Πράσινοι της Γερμανίας, ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος των CDU/CSU μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά του αγωγού μετά την υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Αρμιν Λάσετ δεν πιστεύει ότι οι διαφορές αυτές θα είναι καθοριστικές σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας. «Δεν πιστεύω ότι ο Nord Stream 2 θα είναι μεγάλο προεκλογικό θέμα. Ακόμη περισσότερο πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση, με τους Πράσινους για παράδειγμα» αναφέρει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Γερμανία «είναι βαθιά ριζωμένη στην Δύση» και ότι οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος μη Ευρωπαίος εταίρος». Όσο για την Κίνα, η Γερμανία πρέπει να επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε συναλλαγές με την Κίνα».

Ευρωομόλογα και φρένο χρέους

Ο Άρμιν Λάσετ δηλώνει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να διατηρήσουν την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια, ενώ ως προς την Τουρκία δηλώνει ότι δυστυχώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κράτος Δικαίου».

Παράλληλα, είναι αντίθετος με την έκδοση ευρωομολόγων. «Δεν βλέπω ευρωομόλογα. Και σε σχέση με τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέω: πρόκειται για κάτι που γίνεται για μία φορά για έξι χρόνια» σημειώνει.

Απορρίπτει, επίσης, την πρόταση του διευθυντή της καγκελαρίας για την χαλάρωση του νόμου για έκδοση χρέους με το επιχείρημα ότι το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τα αυστηρά όρια δανεισμού για πολλά ακόμη χρόνια.

«Οι κανόνες είναι καλοί. Οι μηχανισμοί έχουν την αναγκαία ευελιξία -τόσο η Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και το φρένο χρέους του Θεμελιώδους Νόμου μας» επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης