ΚΟΣΜΟΣ

Ρεμντεσιβίρη - Νέα δεδομένα από ιταλική μελέτη

Μείωση της πιθανότητας ο ασθενής με COVID-19 που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & εξοικονόμηση πόρων

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το «τρίτο κύμα» της πανδημίας που φαίνεται πως πλησιάζει, αλλά και ο αργός ρυθμός της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας, αυξάνουν εκ νέου την αγωνία για την έκβαση των πραγμάτων σε όλο τον πλανήτη. Εν τούτοις, τα μηνύματα που έρχονται από τις επιστημονικές μελέτες σχετικά με το αντιιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη (remdesivir), παραμένουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Τα ευρήματα νέας μελέτης που εκπονήθηκε στην Ιταλία από το Saint Camillus International University of Health and Medical Sciences (UniCamillus), δείχνουν πως το remdesivir έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης, να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών και να αποτρέψει ως εκ τούτου περαιτέρω επιπλοκές.

Επιπλέον, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι το remdesivir μπορεί να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους για τα συστήματα υγείας, καθώς οι ασθενείς παραμένουν μικρότερο διάστημα στο νοσοκομείο και υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με την κατάσταση διεθνώς να καταγράφει 102,5 και πλέον εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. αντιλαμβανόμαστε, τη δυναμική που μπορεί να έχουν τα συμπεράσματα της ιταλικής μελέτης αυτής.

Η ρεμντεσιβίρη ως θεραπευτική λύση

Στη συγκεκριμένη ιταλική μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τους επιστήμονες για να εκτιμήσει την επίδραση μιας θεραπευτικής λύσης, δηλαδή του αντιιικού remdesivir, τόσο στην κάλυψη κλινών εντατικής θεραπείας όσο και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία, κατά τη διαχείριση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται μια βασική υπόθεση για την εξέλιξη της πανδημίας, ένα καλύτερο σενάριο με λιγότερα κρούσματα και ένα χειρότερο σενάριο με περισσότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση του remdesivir σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία οξυγόνου χαμηλής ροής με σκοπό τη μείωση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους 431 εκατομμυρίων ευρώ, με ταυτόχρονη αποφυγή 17.150 νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 6.923 θανάτων, στο βασικό σενάριο. Με βάση τα δεδομένα του καλύτερου σεναρίου, εκτιμάται εξοικονόμηση ύψους 294 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση τη χειρότερη περίπτωση, εκτιμάται εξοικονόμηση της τάξεως των 512 εκατομμυρίων ευρώ.

Καθίσταται σαφές πως το remdesivir έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της νόσου COVID -19, να βελτιώσει την κλινική κατάσταση των ασθενών και να αποτρέψει άλλες επιπλοκές. Ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να εξοικονομήσει πολύ συγκεκριμένους πόρους από την υγειονομική περίθαλψη στα συστήματα υγείας εν μέσω πανδημίας, ως αποτέλεσμα της συντομότερης παραμονής στο νοσοκομείο και των λιγότερων εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μην ξεχνάμε τις δραματικές εικόνες που είδαμε όλοι μας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ιδίως στην Ιταλία. H Πορτογαλία εξάλλου όπως ανακοίνωσε στις 30 Ιανουαρίου 2021, διαθέτει μόνο επτά κενές κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της στο ηπειρωτικό της τμήμα για ασθενείς με covid-19 καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τις αρχές να στείλουν ορισμένους βαριά ασθενείς ακόμα και σε νησιά της χώρας.

Κάθε θεραπευτική προσέγγιση από το μέτωπο του κορωνοϊού που μπορεί να κρατήσει έναν ασθενή μακριά από νοσηλείες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση, αποτελεί κέρδος πρωτίστως για τον ίδιον και φυσικά για το σύστημα υγείας.

Στόχος η μείωση νοσηλειών σε ΜΕΘ

Η συγκεκριμένη μελέτη φέρει τον τίτλο: «Μοντέλο για την εκτίμηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της διαθεσιμότητας κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 στην Ιταλία: Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ρεμντεσιβίρης» και βασίστηκε σε παρατηρούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη μεταδοτικότητα και καθημερινά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα από COVID-19. Παράλληλα, προέβλεψε την εξέλιξη της πανδημίας σε μια περίοδο 20 εβδομάδων, όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό, την πρόσβαση σε εντατική φροντίδα -όπως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- και τους θανάτους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ABOUTOpen HTA & Market Access.

Αναλυτικότερα, η μελέτη εξετάζει το μαθηματικό μοντέλο αναφορικά με την εκτίμηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, της διαθεσιμότητας κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 στην Ιταλία καθώς και σχετική αξιολόγηση μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής.

Οι άμεσες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η φυσική κοινωνική απόσταση και η χρήση προστατευτικών συσκευών και μασκών, μπορούν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τη μετάδοση σε άτομα που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου. Η νόσος του SARS CoV 2 εκδηλώνεται ως ένα σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή/και ανάγκη για περίθαλψη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση με την αύξηση των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία απαιτείται να αξιολογηθεί η βελτιστοποίηση περιορισμένων πόρων, όπως είναι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς που θα χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και επιδεινώνονται κλινικά. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα θεραπευτικών λύσεων που μειώνουν την πιθανότητα ο ασθενής με COVID-19 που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όταν ένας ασθενής μεταφέρεται σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει η ανάγκη να διασωληνωθεί, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πορεία της υγείας. Η νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας συνοδεύεται από σοβαρές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπλοκές (ακόμα και μετά την έξοδο του ασθενούς) πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης