Εμβόλιο κορωνοϊός: GSK και CureVac μαζί στη μάχη έναντι των μεταλλάξεων
Ανανεώθηκε:
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline και η γερμανική εταιρεία CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς κατά της covid-19 που θα είναι αποτελεσματικά κατά των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.
Σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την ελπίδα τα νέα αυτά εμβόλια να είναι έτοιμα το 2022.
Εξάλλου η GSK, η οποία έχει μετοχές στην CureVac, θα στηρίξει την παραγωγή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου πρώτης γενιάς της CureVac κατά της covid-19, το οποίο βρίσκεται τώρα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη «μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό».
«Συναγερμός» για τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Έντονος προβληματισμός επικρατεί εντός και εκτός συνόρων αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι πρόκειται για πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, λόγω του φόβου ότι μπορεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η θνητότητα.
Αν και στο άκουσμα της λέξης «μετάλλαξη» οι περισσότεροι τρομοκρατούνται, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί από τα ευρήματά τους: το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκδοχές που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα την «βρετανική» B.1.1.7.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Παράλληλα ασαφές παραμένει κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να καλύψουν όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού και ειδικά το «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος B1.351.