ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕE εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και βάζει «κόφτη» στις εξαγωγές

Η ΕE εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και βάζει «κόφτη» στις εξαγωγές
AP Photo/Eranga Jayawardena

Η παγκόσμια έλλειψη εμβολίων για τον κορωνοϊό εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, οξύνει τον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων» και οδηγεί σε έναν ιδιότυπο εμβολιαστικό «προστατευτισμό».

Ταυτόχρονα, η πρόοδος στον εμβολιασμό χρησιμοποιείται ως πολιτικό επιχείρημα και γεωπολιτικός μοχλός.

Δύο ήταν οι μεγάλες ειδήσεις της ημέρας σχετικά με τον εμβολιασμό στην ΕΕ. Η πρώτη ήταν η έγκριση από την ΕΕ του εμβολίου της σουηδοβρετανικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

H EE εγκρίνει το εμβόλιο για γενική χρήση στον πληθυσμό άνω τον 18. Ωστόσο, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μη to χορηγήσουν στους άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω ανεπαρκών δεδομένων για την επιτυχία του στις μεγάλες ηλικίες.

Σε ανάλογο τόνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε:

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών.»

Οι παραδόσεις

Το μεγάλο όμως ζήτημα είναι ο ρυθμός παραδόσεων της AstraZeneca. H EE έχει προπληρώσει 400 εκατομμύρια εμβόλια. Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στις χώρες της ΕΕ 60% λιγότερες δόσεις από το προγραμματισμένο. Δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο 31 εκατομμύρια έναντι των προγραμματισμένων 80 εκατομμυρίων.

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει τη σύγκρουση της AstraZeneca με την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση για την έγκριση υπενθύμισε στην εταιρία τις υποχρεώσεις της:

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο.»

Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον κορωνοϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

Προσέθεσε ότι: «Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις» για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ. Η εταιρία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα. Η AstraZeneca εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη.»

Ο μηχανισμός

Η δεύτερη μεγάλη είδηση είναι ότι η ΕΕ δημιούργησε έναν «μηχανισμό διαφάνειας κι εξουσιοδότησης» για τα εμβόλια. Δηλαδή πλέον θα απαιτείται άδεια για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός ΕΕ. Το νέο καθεστώς ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς. Παρόμοιο μέτρο είχε ληφθεί την άνοιξη για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι:

«Το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, εργαζόμασταν σκληρά για να επιτύχουμε εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με τους παραγωγούς εμβολίων. Χρηματοδοτήσαμε εκ των προτέρων εταιρείες για τη δημιουργία της απαραίτητης παραγωγικής ικανότητας για την παραγωγή εμβολίων, έτσι ώστε οι παραδόσεις να μπορούν να ξεκινήσουν μόλις εγκριθούν. Χρειαζόμαστε τώρα διαφάνεια σχετικά με το πού πηγαίνουν τα εμβόλια τα οποία έχουμε εξασφαλίσει και διασφαλίζουμε ότι φτάνουν στους πολίτες μας. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες και τους φορολογούμενους -- αυτή είναι μια βασική αρχή για εμάς.»

Η κίνηση της ΕΕ ενδέχεται να πυροδοτήσει ανάλογα αντίμετρα από άλλες ισχυρές χώρες.

Η πρόοδος του εμβολιασμού

Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την πρόοδο του εμβολιασμού, φαίνεται ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες ισχυρές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ποσοστά των δόσεων που έχουν χορηγηθεί επί του γενικού πληθυσμού είναι:

  • ΗΠΑ: 8,31%
  • Κίνα: 1,64%
  • ΕΕ (μέσος όρος): 2,52%
  • Μεγάλη Βρετανία: 11,86%
  • Ισραήλ: 51,20%
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 27,97%
  • Μπαχρέιν: 11,3%
  • Γερμανία: 2,67%
  • Γαλλία: 2,08%
  • Ελλάδα: 2,16%
  • Τουρκία: 2,04%
  • Σερβία: 6,13%

Στη Μεγάλη Βρετανία ο ταχύτερος ρυθμός εμβολιασμού έναντι της ΕΕ, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα υπέρ του Brexit. Η Σερβία πάει γρηγορότερα από την ΕΕ γιατί χρησιμοποιεί το κινέζικο εμβόλιο. Στις δε χώρες της ΕΕ, τα προβλήματα στον εμβολιασμό δίνουν επιχειρήματα στους ευρωσκεπτικιστές όπως η Λεπέν και ο Σαλβίνι. Ο εμβολιασμός γίνεται έτσι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)