Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία
Ο Πρόεδρος Πούτιν αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το μέτωπο της Συρίας.
O ρώσος πρόεδρος διέταξε την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών δυνάμεων, λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters. Το διεθνές πρακτορείο δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για το Συριακό στη Γενεύη.
Σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών, αποφάσισε η απόσυρση να ξεκινήσει την Τετάρτη.
Επίσης, διέταξε η Ρωσία να εντείνει τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία, για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πέσκοβ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, για να τον ενημερώσει για την απόφασή του.
Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν ότι οι δράσεις της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία επέτρεψε την «ριζική ανατροπή της κατάστασης σε σχέση με την καταπολέμηση των τρομοκρατών στην περιοχή», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.
Ο Μπασάρ Άσαντ, αναγνώρισε τον ‘επαγγελματισμό, το θάρρος και τον ηρωισμό’ των Ρώσων στρατιωτών και αξιωματούχων. Ο ηγέτης της Συρίας τόνισε επιπλέον, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία και τις πολιτικές εξελίξεις το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία, πάντως, θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία -συγκεκριμένα στη Λατάκεια και την Ταρτούς. Η επέμβαση της Μόσχας υπέρ του καθεστώτος της Δαμασκού από το φθινόπωρο και ένθεν έγινε αιτία ν' αλλάξουν τα δεδομένα επί του εδάφους με τις δυνάμεις του Άσαντ να έχουν ανακτήσει πλέον τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών στη χώρα.
Από τη Γενεύη, η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι μία σοβαρή κίνηση αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση επί της ηγεσίας της Δαμασκού και θα δώσει θετική ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Εάν υπάρξει σοβαρότητα στην εφαρμογή της απόσυρσης, αυτό θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
«Εάν πρόκειται για σοβαρό βήμα, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πίεσης επί του καθεστώτος, διότι η ρωσική υποστήριξη διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.