Eπαφές Μόσχας - Ουάσινγκτον για παράταση της START για τον έλεγχο των πυρηνικών
Ανανεώθηκε:
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτείων στον ΟΗΕ στην Γενεύη, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού, δήλωσε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν παράταση της συνθήκης Νew START για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Ρωσία είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών για τη συμμετοχή της Μόσχας.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε σαφής εδώ και καιρό, λέγοντας ότι η συνθήκη New START είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ σε μια on-line διάσκεψη για θέματα αφοπλισμού που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη, προσθέτοντας ότι «η παράταση έχει ακόμη περισσότερο νόημα την στιγμή που οι σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι σε καλή φάση».
Ο Γουντ προσέθεσε ότι η σχεδιαζόμενη συνέχεια της συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty) συνιστά «την αρχή και όχι το τέλος των προσπαθειών για δέσμευση της Ρωσίας» μαζί με τους συμμάχους.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ στην Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την παράταση της συνθήκης.
«Ο χρόνος που θα κερδηθεί με μια παράταση της συνθήκης New START θα επιτρέψει στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργασθούν σοβαρά για να δώσουν απαντήσει στα ερωτήματα που θα ανακύψουν στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας» δήλωσε ο Γκατίλοφ κατά την διάρκεια της διάσκεψης.
Αρκετές αντιπροσωπείες χωρών που συμμετείχαν στην διάσκεψη, περιλαμβανομένης της Ελβετίας, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της συνθήκης.
Ενεργές προσπάθειες απαιτούνται από την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία παράτασης της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών πριν εκπνεύσει η ισχύς της τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Το θέμα της παράτασης της New START αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά το κύριο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη των διμερών μας σχέσεων και πράγματι συζητήθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Δευτέρα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Aσφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται ενεργές επαφές (Μόσχας και Ουάσιγκτον) επειδή ο χρόνος που απομένει ως την εκπνοή της συνθήκης εξαντλείται με ταχύτητα» δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Γι αυτόν τον λόγο χρειάζονται πράγματι ενεργές επαφές, ενεργές προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσουμε το ζήτημα της παράτασης (της New START)» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επισημαίνοντας ότι η παράταση της συνθήκης «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά και όλου του κόσμου».
Η συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία είχε υπογραφεί το 2010 και αναμένεται να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου, περιορίζει των αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που διαθέτουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.