ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Έντονο παρασκήνιο ενόψει της Σύνοδου στις 17 Μαρτίου

Προσφυγικό: Έντονο παρασκήνιο ενόψει της Σύνοδου στις 17 Μαρτίου
REUTERS

Mια κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα όσον αφορά την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται αυτή που διανύουμε που θα κορυφωθεί με την σύνοδο της 17ης Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Τα μηνύματα για την ώρα είναι πως η επίτευξη τελικής συμφωνίας θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς για διαφορετικούς λόγους πολλές χώρες αντιδρούν στη συμφωνία.

Η Άγκελα Μέρκελ που πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την επίτευξη της συμφωνίας, πηγαίνει στη Σύνοδο σαφώς αποδυναμωμένη ύστερα από τα αρνητικά για αυτήν αποτελέσματα στις εκλογές σε τρία κρατίδια. Πλέον, η κυρία Μέρκελ έχει να αντιπαρατεθεί έναν υπολογίσιμο αντίπαλο που αντιδρά στην πολιτική της στο προσφυγικό , όπως προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) η οποία πέτυχε την είσοδο της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια.

Στην ίδια την Τουρκία φαίνεται πως η διαχείριση του προσφυγικού περνάει για την ώρα τουλάχιστον σε δεύτερη μοίρα ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους. Είναι δεδομένο πάντως πως η Τουρκία θα επιμείνει στους σκληρούς όρους που έχει θέσει για να δεχτεί την συμφωνία η οποία προβλέπει την μαζική επανεισδοχή προσφύγων στο έδαφος της. Βασικοί όροι για την Άγκυρα είναι η επιπλέον χρηματοδότηση, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε από τον Ιούνιο, αλλά και ευρύτερα θέματα όπως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων για την ένταξη της στην Ε.Ε.

Είναι ακριβώς αυτοί οι όροι που έχουν προκαλέσει την αντίδραση σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες., όπως η Γαλλία. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ το περασμένο Σάββατο ο οποίος τόνισε πως αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε δημοσιογράφους.

Η παρέμβαση Ολάντ έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για την ύπαρξη σοβαρού χάσματος ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει παρακάμψει ουσιαστικά τις διαδικασίες της Συνόδου Κορυφής και να έχει συμβάλλει «παρασκηνιακά» στην διαμόρφωση του κειμένου προτάσεων που παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδιναν και έπαιρναν. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση που κράτησε η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Αντιδρά και η Κύπρος

Εκτός από τη Γαλλία και η Κύπρος φαίνεται να έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές πως δε θα δεχθεί το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αν πρώτα η Άγκυρα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τους FT. «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία», λέει ο κ. Αναστασιάδης.

Κλείσιμο και των συνόρων Αλβανίας-Ιταλίας ζητά ο Κουρτς.

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν μαζικές προσφυγικές ροές», λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξουν όταν σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζητά αυστηρότερο έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων με το κλείσιμο των συνόρων της Ιταλίας και της Αλβανίας. «Το δουλεμπόριο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε πως ότι κάνουμε τώρα στη βαλκανική οδό, να το κάνουμε και στην Ιταλία και στη μεσογειακή οδό, ώστε να μην υπάρχει τρόπος για να φθάσει κανείς την κεντρική Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ο κ. Κουρτς επαίνεσε τη στάση της ΠΓΔΜ αφήνοντας αιχμές για τη χώρα μας. «H ΠΓΔΜ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να σταματήσει τις ροές, εφόσον δεν το κάνει η Ελλάδα. Η ΠΓΔΜ χρειάζεται τη βοήθειά μας με προσωπικό και εξοπλισμό», είπε.

Συνεχίζοντας την κριτική του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να σταματήσουμε την πρακτική κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην Ελλάδα να τον μεταφέρουμε με κρατική μέριμνα στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμασταν βέβαια στις επιθυμίες των προσφύγων, κάτι που ήταν ανθρώπινα κατανοητό. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό φροντίζαμε ώστε να παίρνουν ολοένα και περισσότεροι το δρόμο (για την Ευρώπη)».