ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Τσόρτσιλ στο Λευκό Οίκο: Η αλλαγή Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο που «ξύπνησε» μνήμες

Ένας Τσόρτσιλ στο Λευκό Οίκο: Η αλλαγή Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο που «ξύπνησε» μνήμες
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Παλιές πληγές άνοιξε η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να μην χρησιμοποιήσει την διαβόητη προτομή του Ουίστον Τσόρτσιλ για να διακοσμήσει το Οβάλ Γραφείο του. Μια αντίστοιχη κίνηση, κάποια χρόνια πριν είχε προκαλέσει την οργή της Βρετανίας

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, αντί για την επίμαχη προτομή επέλεξε νέες αφίξεις:

Τον Μεξικανο-Αμερικανό εργάτη, ηγέτη των εργατών και ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, Σέζαρ Τσάβεζ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Ρόμπερτ Κένεντι, την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς και την Έλινορ Ρούσβελτ.

Σε μια άλλη εποχή, η ίδια απόφαση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς Αμερικανοί συντηρητικοί και ακόμη και κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί το είχαν θεωρήσει ως ένδειξη μεγάλου σνομπισμού.

Τότε ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, το αιτιολόγησε λέγοντας ότι ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «πιθανόν μεγάλωσε ακούγοντας ότι οι Βρετανοί είναι ένα μάτσο ιμπεριαλιστών που κυνήγησαν τον παππού του».

Ο γερουσιαστής από το Τέξας, Τεντ Κρουζ, υποστήριξε ότι η απόφαση για τον διάκοσμο του γραφείου «επισκίασε οτιδήποτε επρόκειτο να συμβεί τα επόμενα έξι χρόνια».

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου και τώρα πρωθυπουργός, το είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Γράφοντας στη Sun το 2016 ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου- και συγγραφέας βιογραφίας του Τσόρτσιλ- είχε κάνει λόγο για σνομπάρισμα και «κληρονομική» αντιπάθεια του Ομπάμα για τη βρετανική αυτοκρατορία.

«Κάποιοι λένε ότι ήταν ένα σνομπάρισμα της Βρετανίας. Άλλοι λένε ότι είναι σύμβολο της κληρονομικής από την κενυάτη πλευρά του προέδρου αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσόρτσιλ υπήρξε τόσο ένθερμος υπερασπιστής», έγραφε τότε ο Τζόνσον.

Οι επιθέσεις ήταν κατάφωρα ρατσιστικές καθώς και παραπλανητικές.

Οι αξιωματούχοι του Ομπάμα ήταν έξαλλοι.

Η αλήθεια όμως ήταν λίγο διαφορετική.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ίδιες προτομές του Τσόρτσιλ, αμφότερες από τον Βρετανό γλύπτη Τζέικομπ Επστάιν.

Η μία βρίσκεται στη συλλογή του Λευκού Οίκου από τη διοίκηση του Λίντον Τζόνσον.

Την άλλη τη δάνεισε ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, όταν γίνονταν εργασίες συντήρησης στην πρώτη.

Η προτομή του Μπλερ έμεινε στο Οβάλ γραφείο μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από την εξουσία ο Μπους και στη συνέχεια επεστράφη στη βρετανική κυβέρνηση.

Υπό τον Ομπάμα, η προτομή που ανήκει στον Λευκό Οίκο όντως δεν είχε τοποθετηθεί στο Οβάλ γραφείο.

Αντί για αυτό, ο τότε πρόεδρος επέλεξε να τοποθετηθεί έξω από Treaty Room, στην προεδρική κατοικία. Προτίμησε να είναι εκεί ώστε να μπορεί να τη δει κατά τη διάρκεια του προσωπικού χρόνου του, σύμφωνα με το CNNi.

Στην τελευταία χρονιά της προεδρίας του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο θέμα. «Τον αγαπώ τον τύπο», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τραπεζιών όπου μπορείς να βάλεις προτομές. Αλλιώς, αρχίζει να φαίνεται λίγο φορτωμένο», εξήγησε επίσης.

Όταν ανέλαβε ο Τραμπ, ο Τσόρτσιλ επέστρεψε στο Οβάλ γραφείο. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η πρώτη ξένη ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, έφτασε εκεί με τη βρετανική προτομή, σύμφωνα με αξιωματούχους έπειτα από αίτημα της ομάδας Τραμπ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τη δεχθήκατε πίσω», του είχε πει η Μέι.

Τώρα η προτομή έχει φύγει ξανά. Ωστόσο, ο Τζόνσον, ο οποίος είναι τώρα πρωθυπουργός και ελπίζει να ενισχύσει στενούς δεσμούς με τη νέα κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια αντίδραση.

«Το Οβάλ Γραφείο είναι το ιδιωτικό γραφείο του Προέδρου και εναπόκειται στον Πρόεδρο να το διακοσμήσει όπως θέλει», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη σημασία που δίνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε αυτήν τη στενή σχέση μαζί του».

The case of the White House bust of Winston Churchill, by Kevin Liptak, CNN