Κορωνοϊός - Κίνα: Μαζικά τεστ και αυστηρά lockdown μετά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Ανανεώθηκε:
Αντιμέτωπη με το πιο επίμονο ξέσπασμα κορωνοϊού από τον Μάρτιο του 2020 παραμένει η Κίνα, η οποία επιδίδεται σε μπαράζ τεστ αλλά και αυστηρά lockdown για να συγκρατήσει τον ιό.
Οι αρχές του Πεκίνου άρχισαν να κάνουν μαζικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε κάποιους τομείς της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, ενώ η Σαγκάη αποφάσισε να υποβάλλει σε τεστ όλο το προσωπικό των νοσοκομείων της.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 103 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός σχετικά μειωμένος από τα 144 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Οι 94 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Ήταν η δέκατη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα εκατό.
Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 47 μολύνσεις, η, επαρχία Τζιλίν 19, η Σαγκάη έξι και το Πεκίνο τρεις.
Στις συνοικίες της πρωτεύουσας όπου γίνονται μαζικά τεστ, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από διαγνωστικά κέντρα. Στη Σαγκάη, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στις τάξεις του προσωπικού νοσοκομείου, αποφασίστηκε να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της μεγαλούπολης.
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό περιορισμό κάποιου είδους σε πόλεις του κινεζικού βορρά, καθώς οι αρχές ανησυχούν πως εάν υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες καθώς η εορτή του σεληνιακού νέου έτους απέχει λίγες εβδομάδες.
Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κάθε χρόνο με την ευκαιρία των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, που φέτος εορτάζεται τον Φεβρουάριο. Αξιωματούχοι προβλέπουν ότι πολλοί θα ταξιδέψουν, παρότι λιγότεροι απ’ ό,τι πιο φυσιολογικές χρονιές. Τους ανησυχεί το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει ξανά την κινεζική οικονομία.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν — το υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 119, από 113 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.674 ασθενείς με την COVID-19 (+76 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 80 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση (+12).
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.804 μολύνσεων.
Αυστηρό lockdown στο Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει καραντίνα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες του ώστε να περιοριστεί η νέα έξαρση του κορωνοϊού, το πρώτο τέτοιο μέτρο που λαμβάνει η υπό κινεζική διοίκηση πόλη από την έναρξη της πανδημίας, έγραψε σήμερα μια τοπική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της South China Morning Post, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, το νέο μέτρο θα έχει στόχο τις συνοικίες Τζόρνταν και Σαμ Σούι Πο, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό αλλά πυκνοκατοικημένο τμήμα της χερσονήσου Κοουλούν.
Στις περιοχές αυτές κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι σε διαμερίσματα χωρισμένα στα δύο για να τα μοιράζονται με άλλους ενοίκους και όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα.
«Τα συστηματικά υψηλά ποσοστά των μολύνσεων (σε αυτές τις περιοχές) και η εξέταση των λυμάτων υποδηλώνουν ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο και πολλά ανενεργά κρούσματα παραμένουν στην περιοχή», είπε μια πηγή.
Οι υγειονομικές αρχές στην πόλη αυτή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων απομόνωσαν αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, τέσσερα συγκροτήματα κατοικιών σταματώντας όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τα κτίρια ώστε να βεβαιωθούν ότι όλοι οι ένοικοι βρίσκονται σε καραντίνα.
Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση θα άρει το lockdown μόνο όταν βεβαιωθεί ότι όλος ο πληθυσμός της περιοχής, όπου έχει επιβληθεί το lockdown, έχει εξεταστεί.
Μέχρι στιγμής το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει πολύ λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου και συγκεκριμένα λιγότερα από 10.000 τον περασμένο χρόνο, ανάμεσά τους 167 θανάτους.
Την περασμένη εβδομάδα η πόλη επέκτεινε το μέτρο της τηλεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Στα άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας περιλαμβάνονται η απαγόρευση των δείπνων σε σπίτια μετά τις 6μμ και το κλείσιμο εγκαταστάσεων όπως γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, χώροι αθλητισμού, ινστιτούτα ομορφιάς και κινηματογράφοι.
Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα ζητεί από τα πληρώματα αεροσκαφών που φθάνουν στο έδαφός του και παραμένουν για πάνω από δύο ώρες να αυτοαπομονώνονται σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες.