ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε το «ξήλωμα» της πολιτικής Τραμπ: Σε τι αφορούν τα 17 πρώτα διατάγματα με υπογραφή Μπάιντεν

AP Photo/Evan Vucci

Λίγες μόνο ώρες έχουν περάσει από την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Τζο Μπάιντεν έπιασε ήδη δουλειά ξεκινώντας να ακυρώνει μερικές από τις βασικές πολιτικές του προκατόχου του.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019. Oι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου — μικρή — αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του από νωρίς:

«Δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι 'αυτό σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω δουλειά παρέχοντας τολμηρή δράση και άμεση ανακούφιση για τις αμερικανικές οικογένειες», έγραψε στο Twitter.

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, βρίσκεται επίσης στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών χωρών.

Ο νέος πρόεδρο υπέγραψε επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Τέλος ένα από τα διατάγματα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους.

Θερμό καλωσόρισμα από Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την απόφαση του Δημοκρατικού νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία για την επανένταξη της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Μετά την περυσινή Σύνοδο για τη Φιλοδοξία για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες», σημείωσε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε «η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα».

Όμως — προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ — εξαντλείται ο χρόνος για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, να μην αυξηθεί πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπει η συμφωνία.

«Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, υποσχόμενος να συνεργαστεί στενά με τον νέο αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, που «χειροτερεύει».

Ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε έτσι την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέσει «φιλόδοξους» στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης