ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Ηγέτες απ' όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στη δική της ανάρτηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».

Μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σήμερα, σε ένα tweet στην αγγλική γλώσσα, τις «καλύτερες ευχές του για επιτυχία» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρέτισε την απόφασή του να επιστρέψει η Ουάσινγκτον στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία είχαν αποχωρήσει οι ΗΠΑ έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, οι καλύτερες ευχές μου σε αυτήν την ιστορική ημέρα για τον αμερικανικό λαό», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτό το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια και στα γαλλικά.

«Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του καιρού μας. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα κλιματικά δεδομένα αναλαμβάνοντας δράση υπέρ του πλανήτη μας, καλωσήρθατε και πάλι στη Συμφωνία του Παρισιού (Welcome back to the Paris Agreement)», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε αυτό το μήνυμα που απηύθυνε επίσης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν ήταν είναι και θα είναι θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, επειδή χωρίς κανονικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν σταθερό κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Δυστυχώς, η πρόθεση αυτή του Πούτιν κατά την διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών δεν βρίσκει ανταπόκριση πέραν του ωκεανού», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών». Και συνέχισε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθετε σε κίνδυνο την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε και αυτός ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ορκωμοσία του, λέγοντας ότι προσβλέπει στην συνεργασία μαζί του για την αντιμετώπιση της Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν αυτήν την σύμπραξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 και για την υποστήριξη μίας αειφόρου οικονομικής ανάκαμψης που θα είναι καλύτερη για όλους».

«Θα εργασθούμε επίσης μαζί για να προωθήσουμε την δράση για το Κλίμα, την καθαρή οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ενσωμάτωση και την πολυπολιτισμικότητα και για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης για την μεσαία τάξη και ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα τους και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από το Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, χαιρέτισε τον Μπάιντεν, έναν «πραγματικό φίλο» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας την ιρλανδική καταγωγή του. «Ενώ ορκίζεται, ξέρω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αισθάνεται το βάρος της ιστορίας, την παρουσία των Ιρλανδών προγόνων του που έφυγαν από το Μάγιο και το Λάουθ την εποχή του λιμού, σε αναζήτηση της ελπίδας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θέλει «να εμβαθύνει τη συνεργασία» των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».

Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο Φαουζί Μπαρχούμ, είπε ότι το ισλαμιστικό κίνημα «δεν εκφράζει καμία λύπη για την αποχώρηση του Τραμπ» ο οποίος ήταν «η μεγαλύτερη πηγή και σπόνσορας της αδικίας, της βίας και του εξτρεμισμού στον κόσμο και άμεσος εταίρος του ισραηλινού κατακτητή στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να ανατρέψει τις άδικες πολιτικές εναντίον του λαού μας και να θέσει τα θεμέλια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις υπογραμμίζοντας ότι «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αφού κανείς από εμάς δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης