ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η τουρκική κυβέρνηση «στραγγαλίζει» την εφημερίδα Zaman

REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι πωλήσεις της εφημερίδας έπεσαν από τις 650.000 στα 6.000 φύλλα, από τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές της χώρας ανέλαβαν την εποπτεία της και οι δημοσιογράφοι προβλέπουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει.

Όπως δηλώνουν, αισθάνονται «κρατούμενοι» καθώς εντός και εκτός της αίθουσας σύνταξης η αστυνομική παρουσία είναι έντονη. Από την Παρασκευή 4 Μαρτίου η Zaman πέρασε στον έλεγχο της κυβέρνησης, μετά από δικαστική απόφαση και ο διευθυντής της, Abdulhamit Bilici, απολύθηκε αμέσως μετά. Δεν άργησαν να ακολουθήσουν οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Από την στιγμή της εφόδου, η εφημερίδα τηρεί την γραμμή της κυβέρνησης με τον Ερντογάν να φιλοξενείται στο εξώφυλλο στο πρώτο κιόλας, κυριακάτικο φύλλο, αναφέρει το δημοσίευμα του RT. «Είναι σαν να πέθανε η εφημερίδα την Παρασκευή και να αναστήθηκε το Σάββατο σε καινούργιο σώμα», δήλωσε στους βρετανικούς The Times ο Mustafa Edip Yilmaz, συντάκτης διεθνών ειδήσεων. «Η γραμμή της έκδοσης, τα δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες, το πρωτοσέλιδο, κάποιες φορές αλλάζουν μερικώς, άλλες εντελώς.

Αισθανόμαστε αιχμάλωτοι στον ίδιο μας τον εργασιακό χώρο. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε ανοικτά με τους συναδέλφους μας καθώς η αστυνομία είναι παντού. Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε δημοσιογράφοι;»
«Είναι μια μαύρη ημέρα για την τουρκική δημοκρατία και μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», δήλωσε ο Σεβγκί Ακαρτσεσμέ, διευθυντής της αγγλόφωνης Today's Zaman.

Οι εργαζόμενοι προβλέπουν ότι η εφημερίδα είναι καταδικασμένη να σταματήσει την έκδοσή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η επέμβαση έγινε στις 4 Μαρτίου και το δικαστήριο διόρισε διαχειριστή για να διευθύνει την εφημερίδα Zaman, την αγγλόφωνη Today's Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ και είναι σφοδρός επικριτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

«Υπάρχει μια νομική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται κατηγορίες για πολιτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διοχέτευσης παράνομου χρήματος. Δεν επεμβήκαμε ποτέ στη νομική διαδικασία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου (...), αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στους ελιγμούς μιας δομής στο εσωτερικό του κράτους που αποπειράται να χρησιμοποιήσει τον Τύπο», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης