ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Δημόσια καταδίκη, παρασκηνιακή ανοχή πολιτικής κλειστών συνόρων

Βερολίνο: Δημόσια καταδίκη, παρασκηνιακή ανοχή πολιτικής κλειστών συνόρων
REUTERS/Yves Herman

Σε διπλό παιχνίδι στο θέμα του προσφυγικού στην Ευρώπη με θύμα όμως την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει επιδοθεί το Βερολίνο που δημοσίως κατακρίνει τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, χωρίς όμως από την άλλη να πιέζει για ανατροπή της κατάστασης που παρασκηνιακά δείχνει να το ευνοεί.

Με φόντο τις περιφερειακές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, η Άγκελα Μέρκελ μπόρεσε να διεξάγει εκλογές με ανοιχτά σύνορα από τη μία και με σχεδόν μηδενικές μεταναστευτικές ροές από την άλλη, καθώς γι' αυτό είχαν σπεύσει να φροντίσουν οι χώρες της βαλκανικής οδού που έκλεισαν τους διαδρόμους προς την κεντρική Ευρώπη.

Όπως γράφει η εφημερίδα Real News του Σαββάτου, η ψυχρότητα στις σχέσεις Βερολίνου - Βιέννης βρίσκονται μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, με την Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι "αυτή δεν είναι η δική της Ευρώπη" ενώ και στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας το οποίο και διέρρευσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της γερμανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν στην εφημερίδα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κλείσει απευθείας τα σύνορά της ωστόσο απέφυγε να το κάνει αφού θα εθεωρείτο "τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της" έχοντας πρωτοστατήσει υπέρ των ανοιχτών συνόρων όλους τους προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, η Αυστρία είναι βαθιά πεπεισμένη για το δικό της σχέδιο στο προσφυγικό. με την υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Λάιτνερ να επισημαίνει ότι "αυτή η συμμαχία της λογικής έχει συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η τάξη για τους ανθρώπους στην Ευρώπη".

Είναι σαφές πάντως ότι το Βερολίνο έχει αναγάγει σε κομβικό το ρόλο της Τουρκίας στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, λόγος για τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν διατεθειμένη να προσφέρει "γη και ύδωρ" στην Άγκυρα για να διατηρήσει τους μετανάστες στο έδαφός της, με τις χώρες ωστόσο που βρίσκονται στη βαλκανική οδό να αμφιβάλλουν για το εάν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της.

Η πίεση του Βερολίνου στην Αθήνα για πλήρη συμπόρευση μαζί του στην διαμορφωθείσα πολιτική γύρω από το προσφυγικό απέφερε την ελληνική αποδοχή σειράς δυσμενών επιλογών, όπως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μάλιστα, υπογράμμισε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί στο έδαφός της την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα νησιά, αλλά μόνο όσους φθάσουν μετά το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Αλλά και ο Ν. Τόσκας σήμερα στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Παρόν σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι παρατηρητές βρίσκονται στο Αιγαίο και "φροντίζουν ώστε να γίνεται γρηγορότερα η προώθηση, με ταχύτερο τρόπο ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ