ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια κορωνοϊού: Ελπίδες από τη νέα έγκριση, επικρίσεις για την ΕΕ, σύγχυση για τη δοσολογία

Εμβόλια κορωνοϊού: Ελπίδες από τη νέα έγκριση, επικρίσεις για την ΕΕ, σύγχυση για τη δοσολογία
AP Photo/Elise Amendola

Η έγκριση του εμβολίου της Moderna από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τις ελπίδες για επιτάχυνση της ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι με τη συμπερίληψη του εμβολίου της Moderna η ΕΕ θα έχει επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον χρόνο που θα συμβεί αυτό.

Το δεύτερο θετικό νέο από το μέτωπο της Moderna είναι ότι το εμβόλιο είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε:

«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια.»

Συνεχίζεται η σύγχυση

Ωστόσο, συνεχίζεται η σύγχυση για το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου BioNTech/Pfizer. Οι δύο εταιρίες επιμένουν ότι αυτό το διάστημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 21 μέρες για να μη χάνε το εμβόλιο την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να επεκτείνουν αυτό το διάστημα μέχρι και κατά 12 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εμβολίων.

Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας,Kριστίνε Φαλκ, είπε ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός έχει εγγυημένα αποτελέσματα για περίοδο έως και 60 ημερών.»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε ότι «εάν υπάρχει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χορήγηση του εμβολίου, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι αδύναμο. Στην περίπτωση λοιμώξεων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του ιού». Η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης καθηγήτρια Ιζαμπέλε Έκερλε έκανε παρόμοια δήλωση.

Επικρίσεις

Εκτός από τη σύγχυση για τη δοσολογία, συνεχίζονται και οι επικρίσεις για την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλείται γιατί δεν διασφάλισε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίου. «Πέτρα του σκανδάλου» θεωρείται η μεγάλη παραγγελία στη γαλλική Sanofi η οποία τελικά θα έχει διαθέσιμο εμβόλιο στο τέλος του 2021, την ίδια στιγμή που ήταν μειωμένες οι παραγγελίες για το ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο του αμερικανογερμανικού σχήματος Pfizer/BioNTech.

H Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι: «Τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για την Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής. Η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με ένα δοκιμασμένο modum operandi.

Οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών: άλλωστε, η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson&Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο. Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά.»

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας εμβολίων όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν την στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμβόλαια με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech, την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή

Πάντως ο επικεφαλής της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία για εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Οι κίνδυνοι αυτού του εμβολιασμού είναι κατά πολύ μικρότεροι από τους κινδύνους της ίδιας της μόλυνσης. Όλα τα εμβόλια έχουν εγκριθεί κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μέσω διαδικασιών έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε κάνει εκπτώσεις με την ασφάλεια των εμβολίων.

Μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Οι εμβολιασμοί είναι απολύτως χρήσιμοι. Δεν προστατεύουν μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά αποτελούν επίσης μια σημαντική συμβολή ώστε εμείς, ως κοινωνία, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.»